"Супермаркет сајам уметности" у Стокхолму

На "Супермаркет сајму уметности" у Стокхолму од 17. до 19. фебруара, биће представљена велика галерија Културног центра Град. Учествоваће уметници из више од двадесет пет земаља, а Културни центар Град ће представити радове троје уметника: Наташе Кокић (Србија), Александре Стратимировић (Србија/Шведска) и Томаса Бонавентуре (Италија).

Велика галерија Културног центра Град биће представљена на "Супермаркет сајму уметности" у Стокхолму, а активности овог центра биће представљени и у Хелсинкију.

"Супермаркет" је интернационални сајам уметности који се већ пет година организује у Стокхолму, а ове године ће бити одржан од 17. до 19. фебруара на неколико спратова познатог културног центра "Култур Хусет", у самом центру Стокхолма.

На сајму ће се представити стотине уметника и седамдесет пет галерија из више од двадесет пет земаља, а Културни центар Град ће представити радове троје уметника: Наташе Кокић (Србија), Александре Стратимировић (Србија/Шведска) и Томаса Бонавентуре (Италија).

Радови ових уметника се разликују тематски и по материјалу и техникама које су коришћене.

Оно што их повезује је, како је наведено у саопштењу "Град"-а, "софистицирана прецизност, велико стрпљење, концентрација и завидна посвећеност уметничкој идеји".

Циљ "Супермаркета" је да омогући прдстављање најзанимљивијих уметничких идеја и теденција које покрећу сами уметници широм света, а први пут је организован 2007. године од стране мале групе уметника.

Врло брзо се развио до веома значајне међународне уметничке манифестације која је и сам Стокхолм позиционирала као битно место на светској мапи уметничког бизниса.

"Супермаркет" је развио и врло значајну мрежу галерија које воде уметници и до сада су представљени излагачи из тридесет пет земаља.

Представници Културног центра Град позвани су и у Хелсинки где ће представити активности свог центра и посетити неколико значајних институција које успешно реализују програме гостовања уметника током једне године ("artist in residence"), као што су "Hiap" и "Frame".

Културни центар Град током ове године покреће свој "artist in residence" програм под називом "Inspiration Belgrade".

Први гост ће већ током јуна бити Јакоб Далгрен, визуелни уметник из Шведске, који ће провести три недеље у Београду.

Током свог боравка он ће реализовати и уметничку инсталацију у Великој галерији Културног центра Град, одржати радионицу и сусрести се са домаћим уметницима и студентима уметничких факултета.

Представљање Културног центра Град на Сајму уметности у Стокхолму подржало је Министарство културе, информисања и информационог друштва Србије.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 28. септембар 2024.
23° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи