Први пут у Санкт Петербургу

Jедна српска опера је први пут гостовала у Александријском театру, у Санкт Петербургу. Оркестар и солисти Мадленианума извели су домаћу оперу „Мандрагола“ савременог српског композитора Ивана Јевтића.

Недавно је у граду опере, балета, музике и културе, Санкт Петербургу, први пут гостовала једна српска опера. У Александријском театру у центру града, у изузетном амбијенту царске ложе и луксузног гледалишта, оркестар и солисти Мадленианума су извели домаћу оперу „Мандрагола" композитора Ивана Јевтића, која је на редовном репертоару од 2009. године.

Весна Шоуц Тричковић, редовни професор Факултета музичке уметности и једна од најангажованијих диригената у Србији, изјавила је да је гостовање Оркестра и солиста Мадленианума у Санкт Петербургу историјски догађај, јер је то било прво гостовање српске опере у овом граду.

"Гостовали смо са опером "Мандрагола" савременог српског композитора Ивана Јевтића у чувеном Александровском театру у Санкт Петербургу, представа је изванредно примљена, имали смо заиста велики успех на који смо сви поносни", казала је Шоуц.

На сцени су били наши изузетни и проверени уметници, почев од Мише Јовановића, Владимира Андрића, Дејана Ђорђевића, Горана Стргара, Горана Крнете и двеју дама, Снежане Савичић Секулић и Тање Обреновић.

"Утисак је изузетан, публика је била одушевљена, биле су овације, све је фантастично организовано иако је сложено и скупо гостовање. Ишло је око осамдесет људи, оркестар, солисти, техника, али све је било изванредно, радујемо се што смо добили позив за гостовање "Мандраголе" у Минску у априлу", казала је она.

Симфонијски, позоришни и хорски диригент, Шоуц је дириговала више од 400 представа, неколико стотина концерата у земљи и иностранству, учествовала на бројним домаћим и иностраним фестивалима. Гостовала је у Немачкој, Данској, Швајцарској, Летонији, Грчкој, Словачкој, Канади, Турској, Мађарској, дириговала у славној Гаво сали у Паризу у којој је само неколико наших уметника наступало.

Шоуц каже да то није резултат који долази брзо и лако. То је велики труд који траје пуних двадесет година. Почела је као хорски диригент, наступала са камерним и симфонијским оркестрима и у театрима, где је најангажованија.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 28. септембар 2024.
26° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи