Дивац са министром Кевином Радом у Аустралији

Кевин Рад (Kevin Rudd), министар спољних послова Аустралије у Сиднеју је разговарао са Владом Дивцем, председником Олимпијског комитета Србије. Дивац је представио активности хуманитарне фондације „Ана и Владе Дивац“. Кевин Рад је најавио могућност да се Аустралија са својим програмом помоћи укључи у рад Дивчеве фондације.

Владе Дивац је на сусрету у Сиднеју упознао Кевина Рада, министра спољних послова Аустралије са радом своје Фондације и њеним хуманитарним циљевима. Посебно је назначио рад на пројектима изградње кућа и станова за избеглице у Србији.

Министар Рад је био фасциниран чињеницом да је Фондација већ изградила више од 200 станова и кућа на подручју Србије и Републике Српске и збринула око 300 породица избеглих са ратом захваћених подручја у бившој Југославији.

Кевин Рад је рекао да Аустралија има програм помоћи мање развијеним земљама. Највећи део помоћи се односи на хуманитарно деловање и финансирање хуманитарних организација. У тој чињеници се налази могућност да се и Аустралија, на неки начин, укључи у овај хуманитарни пројекат Фондације „Ана и Владе Дивац".

„Учинићемо све што будемо могли да подржимо ваш изузетан рад", изјавио је Кевин Рад, министар спољних послова Аустралије.

Рад је додао да га радује чињеница да је српска етничка заједница на Петом континенту „дубоко и позитивно инкорпорирана у све поре живота у Аустралији".

Владе Дивац се захвалио министру Раду што је Аустралија свесрдно прихватила наше људе и омогућила им да искажу све своје вредности и сачувају национални идентитет. Дивац је рекао да је, „у сусрету са нашим људима на Петом континенту, схватио колико труда улажу да би презентовали Србију и сав српски народ на најбољи могући начин".

Како је почео, сусрет се тако и завршио, у пријатној атмосфери, уз срдачне поздраве и обострану сагласност да је ово тек први корак у будућој сарадњи.

Владе Дивац је посебно истакао изузетну помоћ Еда Хусића, посланика у Федералном парламенту, током свих сусрета са политичким и јавним личностима Аустралије.

Владе Дивац се такође јавно захвалио владики Аустралијско-новозеландском Иринеју.

„Ретки су људи, који са таквом енергијом раде на остваривању јединства српског народа. Његова идеја о формирању омладинског подмлатка Српске православне Цркве на Петом континенту, немерљиво ће помоћи васпитању и чвршћем везивању тих дивних, младих људи, не само за цркву него и основне вредности српског бића", рекао је Дивац.

Дивац је истакао да сви они, „али и ми што долазимо из матице, морамо бити амбасадори своје земље и презентовати најбоље што српски народ може да пружи".

Разговор Кевина Рада, министра спољних послова Аустралије и Владе Дивца протекао је пријатној атмосфери, без посебног протокола.

Кевин Рад је прошетао међу гостима хотела „Интерконтинентал", поздравио се са Дивцем, и Снежаном Дивац, председником Фондације „Ана и Владе Дивац" и Аном Коешал, директором Фондације.

Министар спољних послова Аустралије је напоменуо да се два дана раније упознао са својим колегом из Србије, Вуком Јеремићем, за којег је рекао да је „млад и динамичан човек". 

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 28. септембар 2024.
23° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи