Светосавске свечаности у Румунији

У Румунији ће се Свети Сава прославити одржавањем Светосавских академија у многим градовима уз учешће најугледних српских културно-уметничких друштава, писаца, научника, професора, ђака и студената. У Букурешту ће бити отворена изложба „Иво Андрић–писац и/или дипломата“ поводом педесет година од уручивања Нобелове награде српском писцу.

И ове године Савез Срба у Румунији прославља Светог Саву. У Темишвару, Решици, Араду и Великом Семиклушу биће одржане Светосавске академије уз учешће најугледних српских културно-уметничких друштава, писаца, научника, професора, ђака и студената.

Свети Сава ће бити прослављен и у Букурешту 27. јануара. У престоници Румуније Катедра Србистике букурешког Универзитета, Амбасада Србије у Букурешту и Савез Срба из Букурешта, у сарадњи са Музејом литературе, организоваће изложбу „Иво Андрић - писац и / или дипломата" коју је приредио Музеј града Београда, поводом педесет година од уручивања Нобелове награде великом српском писцу.

Скуп и амбасадоре двадесетак земаља ћа поздравити Зоран Поповић, амбасадор Србије у Букурешту, и Октавија Неделку, продекан Факултета страних језика и шеф катедре Србистике у Букурешту, а о српском нобеловцу и његовом делу говориће у Музеју литературе, где ће изложба бити постављена, Еуђен Симион, потпредседник Румунске академије наука, писац и књижевни критичар.

Истом приликом у Букурешту се појавила и књига Иве Андрића „Знакови поред пута" коју је превео букурешки универзитетски професор Драган Стојановић, а коју је објавила угледна издавачка кућа „Куртеа веке" у сарадњи са Издавачком кућом Савеза Срба у Румунији.

На централој Светосавској прослави, 29. јануара у Националној опери у Темишвару, на Светосавској академији наступиће Хор српске саборне цркве Темишвара, чланови Српског позоришног студија и АКУД „Младост".

За Светосавску прославу у Темишвару специјалан концерт припрема Бора Дугић, уз којег ће се на сцени наћи и хор „Колегијум музикум" из Београда, крагујевачки ансамбл „Смиље" и музичари и солисти београдске Опере и Радио-телевизије Србије.

На Светосавској прослави у Темишвару присуствоваће, поред шест стотина гледалаца (колико може да прими темишварска Опера) и Лазар Манојловић, генерални конзул Републике Србије у Темишвару, високе званице из Београда и Новог Сада, угледни гости из Вршца, Зрењанина и Кикинде, као и високе румунске званице.

Централна Светосавска прослава у Темишвару спада у ред највећих и најлепших у целокупном српском расејању и круна је активности Срба у Румунији.

Свети Сава је и школска слава српских просветних установа у Румунији и биће прослављен резањем славског колача и пригодним ђачким приредбама у Српској гимназији „Доситеј Обрадовић" у Темишвару и у још петнаестак школа у којима се учи на српском језику или се српски језик изучава као матерњи.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 28. септембар 2024.
18° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи