Светосавске академије у региону

Дан Светог Саве биће обележен у храмовима српске цркве, у школама, културним центрима, удружењима и клубовима српске дијаспоре и Срба у региону. Присуство на Светосавској академији у Скопљу најавили македонски председник и премијер, председница Народне скупштине републике Србије и председник Републике Српске.

„Срби, одани својој вери и својим коренима, побожно славе свог првог Архиепископа Светог Саву на свим континентима. Прославa Савиндана и ове године биће организована у свим храмовима српске православне цркве, али и у школама и гиманзијама, културним центрима, удружењима и клубовима српске дијаспоре и Срба у региону. Посебно ће свечано бити у земљама у наше региону где ће Светосавске академије имати државни карактер јер ће им присуствовати носиоци највиших државних функција", најавио је министар Срђан Срећковић овогодишње свечано обележавање Дана Светог Саве.

У Македонији је Свети Сава национални празник, нерадни дан, за српску заједницу, а у Скопљу 27. јануара, ће као гости Светосавској академији присуствовати и председник Македоније Ђорђе Иванов и македонски премијер Никола Груевски, као и Славица Ђукић Дејановић, председница Народне скупштине републике Србије и Милорад Додик, председник Републике Српске, док се у Загребу такође 27. јануара, традиционално очекује велики број високих гостију из политичког и јавног живота и дипломатског кора.

Свечане светосавске академије уз учешће високих гостију биће одржане у црногорским градовима Котору 25.јануара, Подгорици 26.јануара и Бијелом Пољу 27.јануара, на великој сцени румунске опере у Темишвару, светосавска академија биће одржана 29. јануара, а у Будимпешти и Скадру 28. јануара, као и другим градовима у региону.

Министарство вера и дијаспоре је, као и претходних година, подржало најзначајније и најбројније светосавске приредбе, у циљу унапређења односа матице и дијаспоре и матице и Срба у региону, и очувања српског културног и националног идентитета.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 28. септембар 2024.
18° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи