Реализација споразума око језика под знаком питања

Опозиција ће зауставити процес европских интеграција у Црној Гори уколико владајућа коалиција покуша да поништи договор према коме се у школама црногорски учи равноправно са осталим језицима, изјавио је заменик председника Нове српске демократије (Нова) Горан Даниловић. "Нећемо дозволити да се споразум сруши без икаквих последица", рекао је Даниловић.

Горан Даниловић, заменик председника Ное српске демократије из Подгорице је рекао да владина Комисија за израду програма за наставни предмет црногорски-српски, босански, хрватски језик још није понудила опипљиве резултате, оценивши да је застој у раду тог тела упозорење да нешто не штима у спровођењу договора опозиције и премијера Игора Лукшића.

"Нећемо дозволити да будемо изиграни око ствари које су суштински важне за наше национално и људско достојанство. Нећемо дозволити да се споразум сруши без икаквих последица, а ми да гледамо скрштених руку", рекао је Даниловић подгоричким "Вијестима".

Даниловић је казао да је опозиција и представницима међународне заједнице послала поруку да ће, ако договор падне, зауставити Црну Гору у процесу интеграција у мери у којој то од ње зависи.

Функционер Нове сматра да је забрињавајуће то што владина комисија, ни три месеца од оснивања није понудила конкретна решења за увођење новог предмета у наставни програм. Према тврдњама људи укључених у рад Комисије, највећи проблем тог радног тела је што није организовано довољно састанака. Комисија се још увек бави програмом за први разред основне школе, а поред тога, како тврде поједини чланови, постоје проблеми у правилима за коришћење нових слова у азбуци. Начелни договор да сва деца треба да науче нова слова постоји. Међутим, није јасно да ли сва деца и бити у обавези да их користе током писања састава или у диктатима.

Коментаришући досадашњи рад Комисије, Даниловић је оценио да власт покушава да одуговлачи њен рад како се у школама ништа не би мењало. На тај начин, сматра он, деца би наставила да уче искључиво на црногорском.

Премијер је с представницима опозиције у октобру прошле године постигао договор, према коме ће се у школама учити црногорски-српски, босански, хрватски језик и књижевност, што је омогућило усвајање Изборног закона и добијање позитивног мишљења Европске комисије за одређивање датума приступних преговора.

Иако је Брисел поздравио споразум као доказ да партије имају воље да се договарају, језички стручњаци су упозоравали да ново решење није примењиво у пракси.  Даниловић сматра да разлоге за опрез у опозицији дају и иницијативе Социјалдемократске партије, мање чланице владајуће коалиције, и неких НВО које од Уставног суда траже поништење Закона о образовању.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 28. септембар 2024.
15° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи