Спомен-плоча жртвама Рације у Будимпешти

У дворишту Музеја холокауста, у Будимпешти, је откривена спомен-плоча жртвама Новосадске рације. У том злочину је мађарска војска у јануару 1942. године убила и под лед Дунава бацила више од 1.300 Новосађана.

У Будимпешти је откривена спомен-плоча жртвама Новосадске рације, злочина у које је мађарска војска у јануару 1942. године убила и под лед Дунава бацила више од 1.300 Новосађана.

Табла је откривена у дворишту Музеја холокауста у главном граду Мађарске, у оквиру Комеморативне седнице посвећене сећању на жртве Рације.

У Србији је званичан податак да је у Рацији у Новом Саду убијено више од 1.300 грађана, док поједини истраживачи тврде да је број жртава био око 4.000.

У Будимпешти је отворена и изложба "Од вечног пријатељства до народног суда", на којој је изложена историјска грађа о Новосадској рацији.

Комеморативној седници је присуствовао и Александар Јовановић, председник Скупштине Новог Сада, који је рекао да Рација представља један од најтрагичнијих тренутака у историји Новог Сада.

У оквиру Комеморативне седнице одржана су предавања историчара и архивиста на тему Новосадске рације и окупације Војводине у Другом светском рату.

Поред председника Скупштине града, Комеморативној седници присуствовале су и делегације Историјског архива града Новог Сада и Музеја Војводине.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 28. септембар 2024.
15° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи