Хрватско "да" јача и српску мањину

Судећи по резултатима референдума Хрватска ће постати пуноправни члан Европске Уније 1. јула 2013. године. Милорад Пуповац, председник Српског националног већа сматра да ће улазак Хрватске у ЕУ допринети и јачању положаја и права мањина у Хрватској. Лакше остваривање својих права очекују и прогнани и изгнани Срби из Хрватске.

Милорад Пуповац, председник Српског националног већа (СНВ) оценио је да је у интересу Хрватске да подржи цео постјугословенски простор на путу у ЕУ. Он је, након гласања на референдуму о приступању Хрватске ЕУ, објаснио да Хрватска треба да инсистира на бржој интеграцији биших држава СФР Југославије и да је то у интересу Хрватске.

Пуповац је подсетио да у Хрватској постоје две политике, једна која ЕУ разуме као простор без Балкана, као бег од Балкана и таква политика је владала је 1990-их, и она друга која Хрватску разуме као европску земљу која има своје интересе и утицај, али и своју укорењеност у постјугословенском простору.

Упитан да ли би улазак у ЕУ допринео и јачању положаја и права мањина у Хрватској, Пуповац је нагласио да нема никакве сумње да је Унија простор много снажније демократије него што су националне државе које су настале на простору бивше Југославије.

"Нема сумње да је један од темеља ЕУ поштовање права мањина и људских права и у том смислу припадници српске заједнице и других мањина стоје иза пројекта ЕУ. Без обзира на тешкоће у којима живе, подржавају и подржаће улазак у ЕУ", поручио је он.

Пуповац је казао да улазак Хрватске у ЕУ представља завршетак једног дугог циклуса, у који је он, заједно са другима, уложио настојање за боље друштво.

"Сада смо дошли у околности да размишљамо и о бољој ЕУ. За мене гласање за ЕУ значи гласање за бољу Хрватску и другачију ЕУ", закључио је Пуповац.

Регионални одбор за помоћ избеглицама Војводине и Удружење прогнаних Срба из Хрватске "Правда" из Параћина честитали су грађанима Хрватске на успеху референдума о прикључењу Европској унији и оценили да ће сада и прогнани Срби лакше остварити своја права.

"Свакако да ће у европским оквирима и прогнани Срби наћи своју моралну и правну сатисфакцију у имовинским и статусним правима, достојну цивилизоване Европе и нове политичке номенклатуре у Хрватској", наводи се у саопштењу за јавност ових организација.

Према прелиминарним резултатима референдума, око 66 одсто грађана Хрватске подржало је улазак земље у Унију, док је против гласало око 33 одсто бирача. Одзив је био мали и износио је око 43 одсто. Хрватска треба да постане чланица Европске уније 1. јула 2013. године након што све земље ЕУ ратификују приступни уговор који је у децембру 2011. потписан са том земљом.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 28. септембар 2024.
15° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи