О канадском филму на српском

„Ти дивни сањари“ назив је књиге Бојана Ж. Босиљчића, филмског критичара из Канаде, која је објављена на српском језику у издању „Стубова културе“. Монографија о тридесетодишњој историји канадске филмске награде "Геније" (Genie), иако на српском језику, изазвала је велику медијску пажњу у Канади.

Критике о књизи „Ти дивни сањари", као и интервју са аутором објавили су национални дневник National Posт, водећи престонички лист Ottawa Citizen и други дневници у Торонту, Монтреалу, Ванкуверу и Калгарију.

Јединствена књига изазвала је и јединствени случај у историји канадског филма да се у највећим медијима представља дело са канадском темом, али написано и издато само на српском језику!

"Ти дивни сањари" је једина у свету хронологија, фактографија, али и аналитичка студија о тридесетогодишњој историји канадског филмског Оскара, награди "Геније" (Genie) која се у тој земљи додељује од 1980. године.

На челу канадске Академије за филм и телевизију 28 година била је Марија Топаловић, кћерка српсклог исељеника из Косова Поља, а овогодишње награде "Геније" биће додељене 8. марта у Торонту.

Иначе, Босиљчићева књига у издању "Стубова културе", промовисана на прошлогодишњем Сајму књига у Београду, има 316 страна са 115 фотографија и садржи бројне податке, изјаве, интервјуе, коментаре са најпознатијим канадским филмским ствараоцима.

"Чињеница да је једина књига о награди "Геније" написана на српском језику јесте суштинска канадска прича. Ми смо увелико нација досељеника који највише цене наше врлине: слободу, сигурност и филмове Атома Егојана (Egoyan)", написао је канадски филмски новинар Џеј Стоун (Jay Stone).

Босиљчић је 1995. године из Сарајева преко Србије стигао у Канаду и по сопственом признању није ни слутио да ће његова мисија бити да напише чак три књиге о канадској кинематографији.

Књига "Северно од Холивуда" је објављена 1997. године и представља пресек канадске филмске индустрије. Затим, 2002. године из штампе излази књига "Док јавори њишу гране",
приказ канадских филмских институција и фестивала и портрети најистакнутијих стваралаца.

"Волим канадске филмове јер су супротност холивудским целулоидним и дигиталним испирачима мозгова, слични су европским ауторским филмским делима јер говоре о стварном животу", објаснио је Босиљчић своју "опседнутост" кинематографијом своје "друге
домовине".

Књига "Ти дивни сањари" се налази у каталогу Националне библиотеке Канаде у Отави, а може се пронаћи у јединој српској књижари у Канади "Сербика" (Serbica) у Торонту.

Публициста, новинар и филмски критичар Бојан Ж. Босиљчић (54) дипломирао је новинарство у Сарајеву. Живи у граду Гатино на квебечкој страни реке Отава, а осим у канадским медијима годинама објављује филмске приказе и критике у најтиражнијем месечнику на српском језику у Северној Америци, "Кишобран", који деценију и по излази у Ванкуверу. Сарадник је Канадског филмског института, а био је иницијатор и ко-селектор две ретроспективе југословенске кинематографије у Канади, "Нови балкански филм" и "Југословенски црни талас". Члан је међународне федерације фимлских критичара (FIPRESCI).

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 28. септембар 2024.
15° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи