Вида Огњеновић награђена у Охриду

Охридскa академијa за хуманизам доделила је српској књижевници и редитељки Види Огњеновић Светску награду за хуманизам за 2012. годину. Светска награда за хуманизам додељује се од 2007. године врхунским личностима светске уметности.

Светска награда за хуманизам за 2012. годину Охридске академије за хуманизам додељена је  у кући Уранија српској књижевници и редитељки Види Огњеновић.

Редитељски опус Виде Огњеновић обухвата готово стотину позоришних и велики број телевизијских и радио режија, рађених махом према њеним текстовима. Написала је велики број драма, које су доживеле више поставки и бројна извођења, а објављене су у различитим издањима.

Вида Огњеновић је, добитник многих значајних књижевних и позоришних награда. Њене драме и прозна дела превођене су на енглески, немачки, мађарски и македонски језик.

Светска награда за хуманизам додељује се од 2007. године врхунским личностима светске уметности, према традицији Светога Климента Охридског, основоположника прве средњовековне школе хуманизма у Европи.

Награду Охридске академије за хуманизам до сада су добили јапански будистички филозоф Даисакау Икеда (2007), португалски синеаст Мануел де Оливиера (2008), руски писац и нобеловац Александар Солжењицин (2009), велики индијски композитор, хуманиста и филозоф Рави Шанкар (2010) и чувени англо-француски позоришни редитељ и теоретичар Питер Брук (2011).

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 29. септембар 2024.
15° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи