Мање сезонаца у Аустрији

Нова аустријска уредба која се односи на сезонску радну снагу смањила је годишњи контигент сезонаца за 65 процената у односу на претходну годину. Највећи број сезонаца из бивше Југославије ради у скијашким центрима.

Контингент за сезонску радну снагу из земаља изван ЕУ ће ове зиме у Аустрији бити драстично смањен. Министарство за социјална питања одредило је контингент од 2225 особа, што је за чак 65 одсто мање него прошле зиме. До сада је контингент за сезонску радну снагу износио 6.000 дозвола за рад.

Због отварања тржишта рада за земље које су 2004. приступиле ЕУ од 1. маја ове године ступила је на снагу нова уредба везана за сезонску радну снагу.

"Желели смо да незапослени из Аустрије и иностранства који се већ налазе овде нађу посао по фер условима и плати. Пријем сезонаца из такозваних трећих земаља тиме је ограничен на потребе", објаснио је представник Синдиката Аустрије Рудолф Каске.

Од 1. маја је тржиште рада у Аустрији отворено за све земље ЕУ изузев Румуније и Бугарске.
Око 3.000 сезонаца, који долазе из земаља за које је тржиште рада сада отворено, који су већ радили у зимској сезони у Аустрији, више неће припадати контингенту за сезонску радну снагу.

Поред контингента за зимску сезону аустријска туристичка предузећа имају на располагању 1500 регистрованих лица, радну снагу из трећих земаља, који су пријављени као "стални сезонци" код Сервиса за запошљавање (АМС). Сталним сезонцима се сматрају лица која су неколико година за редом у одређеном периоду радила у Аустрији.

Иначе, у зимском и летњем туризму у Аустрији, као сезонска радна снага ради велики број особа са простора бивше Југославије. Запослени су у хотелима, угоститељским објектима, у највећем броју случајемо у скијашким центрима.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 29. септембар 2024.
14° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи