Оджан Савет за односе са Србима у региону

Председавајући седницом Савета за односе са Србима у региону, председник Србије Борис Тадић разговарао је у петак поподне са представницима Срба. Седници су између осталих присуствовали председник Републике Српске Милорад Додик, потпредседник СДСС-а из Хрватске Милорад Пуповац и председник СНП-а из Црне Горе Срђан Милић.

Седница Савета за односе са Србима у региону одржана је у Београду, а на дневном реду су била питања која се односе на положај Срба, очување њиховог националног идентитета и унапређење добросуседске сарадње. Тадић је истакао да је Србија свесна своје одговорности у очувању националног идентитета и поновио да Срби треба да буду лојални грађани држава у којима живе.

Представници Срба из региона изразили су потпуно разумевање и подршку напорима које Србија чини да се ситуација на Косову и Метохији реши кроз дијалог и мирним путем, речено је у саопштењу Прес-службе председника.

Представници Срба из региона су, такође, поздравили одлуке са данашње седнице Савета које се односе на смањење конзуларних такси код примања и отпуста у држављанство Србије.

Као добар корак представници Срба из региона оценили су пројекат Министарства просвете о додељивању стипендија Србима из суседних земаља.

Предлози представника из региона

Седница Савета подударила се са формирањем нове Владе у Хрватској, од које представници Срба много очекују.  "Промениће се односи између Србије и Хртватске, па ће се променити и положај Срба у Хрватској", рекао је Милорад Пуповац, потпредседник Самосталне демократске српске странке из Хрватске.

Председник Републике Српске Милорад Додик указује на опасности којима је изложен српски народ у Босни и Херцеговини, незадовољан функционисањем те државе и односом представника међународне заједнице према Србима у БиХ.

"Важна нам је нормализација односа у региону, нормализација односа са Србије са БиХ, Македонијом и Хрватском јер то може битно да појача и нашу комуникацију са тим земљама у окружењу", рекао је Додик.

"Ми не желимо да се добра сарадња сарадња Србије и Турске схвати као ветар у леђа турским напорима у БиХ, јер су они лоши за српску националну заједницу, јер се перманентно показују навијачки за муслимане у Босни", истакао је Додик.

С предлогом да Владе, парламенти и политичке партије Србије и Црне Горе побољшају сарадњу у корист Срба у Црној Гори, на седницу је дошао Срђан Милић, председник Социјалистичке народне партије Црна Гора.

"Једноставно, морамо направити нешто где ћемо изаћи из уобичајеног клишеа и начина како објашњавамо проблема и почети да решавамо промлеме и држављанства и имовине, и свега онога са чим се сусрећу грађани кад дођу у Црну Гору и у Србију", рекао је Срђан Милић.

Срећковић: Прилика за анализу

Mинистaр вeрa и диjaспoрe Срђaн Срeћкoвић рекао је да је сeдницa Сaвeтa зa Србe у рeгиoну билa нова приликa зa aнaлизу пoлoжaja српскoг нaрoдa у зeмљaмa у oкружeњу и aнaлизу мeрa кoje би пoдстицaлe oчувaњe нaциoнaлнoг идeнтитeтa.

"Aнaлизирaнe су и мeрe зa дaљe пoдстицaњe дoбрoсусeдских oднoсa и рeгиoнaлнe сaрaдњe. Србиja, кao нajвeћa и нajмнoгoљудниja зeмљa у рeгиoну, свeснa je свoje oдгoвoрнoсти зa стaбилнoст читaвoг рeгиoнa и тoм смислу ми смo jeднa дeмокрaтскa зeмљa кoja пoштуje мeђунaрoднo прaвo и сувeрeнитeт свих зeмaљa у рeгиoну, aли у истo врeмe имaмo и устaвну и истoриjску oбaвeзу дa пoдржимo припaдникe српскoг нaрoдa", рeкao je Срeћкoвић Taњугу.

Уз нaпoмeну дa je пoлoжaj нaциoнaлних зajeдницa у Србиjи нa висoкoм нивoу, Срeћкoвић je истaкao дa Србиja у истo врeмe трaжи дa сe тaj исти принцип пoштуje и кaдa сe гoвoри o Србимa у рeгиoну.

Седницу Савета за односе са Србима у региону сазвао је председник Србије Борис Тадић, у својству председника Савета, а први пут су  присуствовали и истакнути Срби који заузимају позиције у властима земаља у окружењу.

Седнице Савета за односе са Србима у региону одржавају се редовно већ неколико година, а учествују водеће личности политичких организација, културних установа и невладиног сектора.

У Коларчевој задужбини је одржан концерт под називом "Празнични поклон - Концерт Срба из Румуније и Мађарске" и отворена изложба радова Срба који живе и раде у тим земљама.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 29. септембар 2024.
14° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи