Празничне гужве и у конзулатима

Због гужви у конзуларним одељењима Србије, грађанима који бораве у иностранству, а за празнике планирају да путују у Србију се саветује да нове биометријске пасоше изваде у матици. Важност старих, "плавих" пасоша, подсећају у Министраству унутрашњих послова је до краја 2011. године и нових продужења рока важности неће бити.

Конзулати Републике Србије у Аустрији - Бечу и Салцбургу протеклих дана суочени су са већим бројем грађана који желе да поднесу захтев за добијање биометријског пасоша.

Према речима шефа Конзуларног одељења Амбасаде Србије у Бечу Косте Симоновића, то одељење је суочено са повећаним бројем странака које траже нови, биометријски пасош.

"Повећана је потражња за новим пасошем, али уз свакодневно остајање преко радног времена успевамо да савладамо тражњу", рекао је Симоновић.

Симоновић је указао да је Конзуларно одељење, како би изашло у сусрет повећаној потражњи грађана, увело рад и суботом, а радило је и на прошли празник у Аустрији, 8. децембра.

Дневно службеници Конзуларног одељења, који раде готово без паузе, приме од 50 до 70 захтева, рекао је он и навео да се на тај начин приме сви грађани током дана, који дођу ујутро у Конзуларно одељење.

Симоновић очекује да ће гужва трајати до краја године, а да ће се потом број захтева смањити.
Симоновић саветује грађане који путују у домовину током зимских одмора, да нове пасоше ваде у Србији, како би избегли гужве у конзуларним одељењима.

У Генералном конзулату Србије у Салцбургу је, такође, уочено повећано интересовање грађана за подношењем захтева за биометријски пасош.

Законом о измени Закона о путним исправама, из октобра 2010. важност пасоша на старом обрасцу ("плави"пасош) продужена до 31. 12. 2011. године. 

Министар унутрашњих послова Ивица Дачић изјавио је половином децембра да неће бити промене у року истека важења старих пасоша.

Дачић је поновио да је инсистирање на промени старих докумената неопходно због промене имена државе у протеклих неколико година која често доводи у забуну надлежне органе у вршењу провере идентитета грађана.

 

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 29. септембар 2024.
14° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи