„Светски музички бисери“ у САД

Поводом предстојеће турнеје „Светски музички бисери“, по Сједињеним Америчким државама, Јадранка Јовановић је у емисији "Србија на вези" изразила велико задовољство што ће се представити публици у Кливленду, Њујорку, Чикагу и Вашингтону.

Током тронедељне турнеје по САД, Јадранка Јовановић одржаће солистичке концерте у Кливленду, 7. октобра, затим у Њујорку, 11. октобра и Чикагу, 17. и 18. октобра, у оквиру свечаног обележавања дана хуманитарне фондације „Лајфлајн" принцезе Катарине Карађорђевић Кенеди центру у Вашингтону.

„Пре свега, као круна овог значајног гостовања, посебно се радујем рециталу у престижном Кенеди центру у Вашингтону, 28. септембра, уз суорганизацију са нашом амбасадом, где ћу такође имати наступ за дипломатски кор, 30. септембра", каже Јадранка.

Америчкој публици Јадранка ће представити свој програм „Светски музички бисери", својеврсну шетњу кроз најлепшу класику света: од Росинија, Шуберта, Бизеа, исландског композитора Јохансона, преко филмске музике, нпр. - музика из филма „Мама Миа" и „Кум", са значајним акцентом на представљање српских аутора Станислава Биничког, Корнелија Станковића, Даворина Јенка, Димитрија Големовића...

„Када сам први пут гостовала у Њујорку, а то је било 1991. године, пред сам пут, десила ми се права мала драма - предвиђени пијаниста отказује путовање, два дана пред пут! Можете да замислите моју ситуацију... И тада сам позвала професора Рацкова који је успео све да савлада у два дана, и визу и програм, а све то уз осмех и релакс!", објашњава Јадранка.

То је била прва уметничка сарадња између првакиње Београдске опере и професора Факултета музичке уметности у Београду Николе Рацкова, који ће бити Јадранкин клавирски сарадник на турнеји по САД. 

„Онако за нас, тихо и интимно, кроз поглед и музику на сцени, обележићемо двадесет година успешне уметничке сарадње. Имамо и посебно изненађење - Никола свира хармонику, ја седим за клавиром и певајући пратим и њега и себе", истиче Јадранка.

Оперска певачица се захвалила министру културе Предрагу Марковићу и његовим сарадницима што су подржали ово гостовање, „реагујући професионално, али топло и људски, без личног интереса, уверени да раде у најбољем интересу презентације наше земље", каже Јадранка и додаје да се први пут осећа као уметник ове земље иза кога је стала његова основна установа, Министарство културе.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 03. јул 2024.
24° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару