Награђено знање матерњег језика

Награђено 20 најбољих ученика допунских школа на српском језику у Швајцарској!

У амбасади Србије у Берну, први пут је одржана свечаност поводом доделе награда најбољим ученицима допунске наставе на српском језику. Награде које чине дипломе и новчани део од 400 швајцарских франака по ученику обезбедили су Фондација "Ћесаров" и Удружење за интеграцију и сарадњу „Дијалог".

Добитници награда, које ће се од ове године традиционално додељивати, јесу ученици: Никола Илић, Анастасија Кнежевић, Јелена Митровић, Наталија Перић, Никола Стојадиновић, Милена Станојевић, Сара Вуковић, Иконија Станимировић, Оливера Јовичић, Тамара Милојевић, Ђурђина Стојановић, Невена Миловановић, Немања Голубовић, Ангелина Стакић, Сара Николић, Анђела Филиповић, Александра Гојковић, Михајло Мракић, Дијана Миленковић и Бојана Младеновић.

Акција је започета пре две године са швајцарско-српским Удружењем за интеграцију и сарадњу "Дијалог", на чијем челу је Данијела Ћесаров, Швајцаркиња, супруга Веселина Ћесарова, хуманисте из Фондације "Ћесаров".

Др Милан Ст. Протић, амбасадор Србије у Берну у Швајцарској, приликом доделе награда најбољим ученицима изјавио је да је поносан што том догађају присуствују и његова деца која, такође, похађају допунску наставу у Швајцарској.

"Увек сам мислио да амбасада треба да буде кућа свих, а посебно овде у Швајцарској", изјавио је др Милан Ст. Протић.

"Ово је за мене најлепши рођендан у мом животу, ова деца која су дошла, својом вољом и својом заслугом су заслужила награде", изјавио је Веселин Ћесаров, директор Фондације "Ћесаров", који је пожелео да се додела награда "Ћесаров" догоди управо на његов рођендан, 23. јануара 2011.

"Задовољство ми је што смо могли да наградимо 20 младих људи из Србије, који живе у мојој домовини, који се труде и у швајцарским и у српским школама да буду успешни", рекла је Данијела Ћесаров.

"Број деце у допунским школама расте, имамо много нових група. Ми само у Швајцарској имамо преко две хиљаде ђака, у Немачкој преко хиљаду ђака. Отвара се сада Баварска, у којој је била некада интегрисана настава 2009. године. У Нирнбергу већ постоји наставница Будиша, која сјајно ради, сада се отвара Минхен. Ту је Кина, Америка, Јужна Африка", рекла је за Србију на вези Александра Радовић, координатор Министарства просвете за допунску наставу на српском језику.

Иначе, Фондација "Ћесаров" у Берну активности усмерава у највећој мери на отаџбину. У 2010. години организовали су укупно око 20 акција помоћи школама у Београду, Панчеву, Јагодини, Ћуприји, Новом Саду. Посебно се истиче континуирана помоћ Фондације "Ћесаров" Дечјем селу у Сремској Каменици, која обухвата и подршку младима који настављају живот ван Дечјег села, а односи се на материјалну помоћ у току студија.

У сарадњи са Покрајинским секретаријатом за образовање и Покрајинским секретаријатом за заштиту животне средине, Фондација је расписала јавни позив за пријаву и учешће у реализацији програма За чистије и зеленије школе у Војводини у 2011. години.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 01. јул 2024.
34° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару