Србија на вези-регион, РТС Свет, 18.55

Прошле недеље, у Будимпешти, у оквиру традиционалне вишенедељне манифестације „Српски дани“, свечано је отворена изложба под називом „Печати“ из фондова Архива Војводине у Новом Саду. Ови изложени печати, сваки на свој начин, сведоче о правном и културном систему у којем су живели Срби 19. века на простору Бачке у некадашњој Хабзбуршкој, а касније Аустроугарској монархији. Реприза емисије у 02.49 на РТС Свет.

Гост у студију директор Архива Војводине др Небојша Кузмановић упознаће нас не само са самом овом изложбом, њеном значају и садржају, као и до када ће она да траје и шта све нуди, него и о другим занимљивим темама из делокруга рада ове једне од најважнијих културних институција Републике Србије – посебно када је у питању регионална сарадња, али пре свега кроз призму наших сународника у суседним земљама.

У оквиру разговора са директором Архива Војводине Кузмановићем, о самој изложби и њеном значају чућемо и изјаву ауторке поставке „Печати“ Данијеле Бранковић, архивског саветника у тој високој културној институцији, као и изјаве епископа будимског Лукијана и управника Српског црквеног музеја у Сентандреји Косте Вуковића поводом потписивања уговора о сарадњи војвођанским архивом.

У току емисије видећемо и друге занимљиве приче и теме о актуелним дешавањима у српској заједници у региону од којих би смо посебно издвојили две прилога, а оба су нам послала колеге са јавног медијског сервиса Републике Српске. Прва прича се односи на овогодишњу михољданску прославу лика и дела, по многима, најчитанијег и најпревођенијег српског писца Бранка Ћопића, у његовим родним Хашанима. Други прилог нас упознаје са премијером документарног филма „Јасеновац“ у Требињу, новинара и публицисте Данка Васовића, који се више од три деценије бави темом страдања Срба у току Другог светског рата на подручју тадашње Независне Државе Хрватске, а у овом свом најновијем остварењу користи до сада јавности готово потпуно непознату документарну грађу, па и оригиналне усташке снимке.

Уредница емисије Нада Вукелић.

Редитељка Ерна Глигоријевић.

уторак, 15. октобар 2024.
12° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи