Додељене награде и признања песницима и сарадницима

Културно уметнички програм одржан је овог лета у просторијама београдског Србског културног центра „Ћирилица“, у организацији Удружења српских књижевника Словеније и Европске академије срспких наука и уметности, које предводе председник удружења Саша Гајић и потпредседник Драго Борштнар, а окупило је учеснике из чак 10 држава.

Присутне је најпре поздравио председник СКЦ „Ћирилица“ председник Милорад Ђошић, а потом је Саша Гајић говрио о српској заједници која живи у Словенији, и која, нажалост иако аутохтона и најбројнија, нема статус националне мањине, те проблемима са којима се најчешће сусрећу. На срећу, има и добрих ствари:

 ""Преко Академије смо оформили подружницу бесплатне правне помоћи, као и факултет на српском језику. Ишло је веома тешко, али смо успели и већ припремамо да кроз лобирање придобијемо европска средства, све је везано за новац, а већину професора ћемо повући са државног факултета у Зрењанину. Ми већ сарађујемо са њима, један модел ће бити за професора српске културе и уметности, а други модел ће бити лобирање - политичко, социјално, културно...тако да ћемо гледати да нађемо нешто што се до сада није показивало", каже Гајић.

У препуној сали центра „Ћирилица“ око стотинак присутних гостију, песника и уметника, представило се публици, а програм је водила песникиња из Лешја код Параћина Славица Благојевић.

"У Србији постоје квалитетни писци који су признати у свету, не само у Србији...и да ми на ћирилицу гледамо као на један рај, једну ливаду препуну цвећа", рекла је песникиња.

Овом пригодом подељена су бројна признања заслужним појединцима, као и нашој Редакцији, и то поводом два међународна поетска такмичења која су организовала два поменута удружења, и то – „Витез поезије“ и „Бисери поезије“.

"Желим да се захвалим у своје име и име моје редакције, и да кажем да ми је било задовољство да сарађујемо свих ових година. Ту смо због наше дијаспоре, ја уређујем подсајт Дијаспора на порталу РТС-а, можете га лако наћи. Желим вам срећан рад, живела Србија", захвалила се уредница подсајта Дијаспора РТС Вања Васић на добијеном признању.

"Сарађујем са господином Гајићем више од 40 година у Љубљани. Ови скупови када се организују ми то радимо заједно, помажем му око припрема и поделе награда", каже Драго Борштнар.

Програм су увеличали еминентни уметници, Тања Олујић и Љуба Димитријевић.

петак, 27. септембар 2024.
20° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи