Значајно повезивање Србије и Канаде у областима науке и иновација

Министарка науке, технолошког развоја и иновација у Влади Републике Србије др Јелена Беговић боравила је у званичној посети Канади. Посета је имала за циљ унапређење сарадње Србије и Канаде у областима иновација технологије, биотехнологије и науке.

Остварени су важни договори који отварају нове могућности за српске иновативне компаније и предузетнике на међународној сцени, као и јачање веза са српском дијаспором у Северној Америци.

"Постоји сарадња између наших научника и наших научних кућа и научних кућа у Канади. Међутим, то није формализовано на нивоу државе и ово јесте један од начина наше посете Канади да видимо које су то области су којима бисмо могли да сарађујемо и које су то области које можемо да дефинишемо као неке области стратешке сарадње између две земље", каже министарка Беговић.

На почетку посете потписан је Меморандум о разумевању између Научно технолошког парка Београд и института из Канаде.

Овај Меморандум пружа оквир за јачање сарадње у области иновација, комерцијализација технолошких решења и ширења на међународна тржишта.

"Србија је одлучила да дефинише неке стратешке приоритете када причамо о науци, један од њих је била технологија, друга информационе технологије, вештачка интелигенција које су постале и глобални и тренд и спајањем тих технологија ми видимо будућност развоја и науке и привреде у Србији. Мислим да то јесте добра основа и за саговорнике са канадске стране је, пре свега вештачка интелигенција јесте једна тема која је изузетно важна и за Канаду. На крају крајева, председник Макрон и премијер Трудо су били оснивачи глобалног партнерства за вештачку интелигенцију, а ево Србија 2025. године председава овим телом. Имали смо сјајан састанак са специјалном саветницом за науку, председника Трудоа, госпођом Немер, где смо разговарали о улози Србије и о неким питањима која би требало да покренемо с обзиром да председавамо 2025. године овом међународном организацијом", каже министрака Беговић.

Договорен је Меморандум и успостављене везе са канадским институцијама и компанијама допринеће стварању нових прилика за заједничке пројекте и унапређење технолошке сарадње што је од великог значаја за будућност Србије.

Присуство високих званичника и представника институција и компанија истиче важност овог догађаја у јачању билатералних односа и економских партнерстава. Верујемо да је ово тек почетак дугорочне и успешне сарадње која ће, осим унапређења иновација донети значајне користи за развој и напредак Србије у наредним годинама.

среда, 18. септембар 2024.
20° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи