Ускоро књига о историјату српске православне вероисповедне школе у Новом Сентивану

Сентиван је насеље у близини Сегедина у Мађарској. Као и већина пограничних места, бележи и присутност српске заједнице, која је некада била далеко бројнија. Почетком 20. века чинили су скоро половину становништва. У селу се и данас налази српска православна црква посвећена Рођењу Пресвете Богородице, а некада је постојала и српска вероисповедна школа. Ових дана, у припреми је рукопис за књигу о школи, на коме студиозно ради новинарка из Београда Бранка Петровић.

Након трокњижја под насловом "Српске православне вероисповедне школе у Будимској епархији од 16. до 19. века", објављеног 2021. године, односно издања о српској школи у Ловри и у Сегедину, Бранка Петровић, новинарка из Београда, саставила је и рукопис за књигу Српске вероисповедне школе у Дески, а сада, истим интензитетом ради на прикупљању адекватне грађе за штампање нове књиге у којој ће се наћи најважнији детаљи о историјату српске православне вероисповедне школе у Новом Сентивану.

"Кад све то будем упаковала са претходним уопштеним знањем о српским православним вероисповедним школама у Будимској епархији са материјалом сентандрејског архива и онда ћемо заправо имати једну комплетну причу о новосентиванској школи", каже Бранка Петровић.

На иницијативу протонамесника Светомира Миличића, администратора новосентиванске парохије, ауторка до сада објављених књига о појединим српским верским школама у Епархији будимској, прелистала је неколико хиљада страница архивске грађе Новосентиванске црквене општине.

Парохијски летопис, закупни уговори, записници са разних седница, обавештења локалним школским одборима и учитељству, само су делић новосентиванског архива која је Бранка Петровић прегледала.

Како каже, међу руком писаним актима наишла је и на документе који су писани на мађарском језику, што наравно отежава рад.

"Има још 4 пуне гајбе оваквог појединачног материјала која није хронолошки сређена и има неких двадесетак оваквих књига, између 20 и 30", каже новинарка.

На пожутелим листовима нема забележених података о оснивању прве школе у Новом Сентивану.

"Прва новосентиванска школа је била у оквиру СПЦ у Новом Сентивану и највероватније да су први новосентивански свештеници били учитељи, али овог момента, конкретне податке немамо", каже Бранка Петровић.

Након боравка у Дески, рад на рукопису се наставља у Бреограду, а прва верзија будуће књиге треба да буде готова крајем овог лета.

уторак, 03. септембар 2024.
32° C

Коментари

Juga
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Trudnoca
Бесплатна вантелесна оплодња и у Нишу
Pun mesec
Како Месец утиче на физичко и ментално здравље
Mirjana
Преминуо Игор Холодков
Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару