Читај ми!

Србија на вези - регион, РТС Свет, 18.55

Република Хрватска и Град Вуковар сваке године обележавају 18. новембар као Дан сећања на жртве домовинског рата, дан када је пре 32 годинe дошло до предаје тог града и ширег подручја под контролу тадашњој ЈНА, а недуго потом и увођење целе те области, под називом Источна Славонија, Барања и Западни Срем, које је у то време чинило источни део Републике Српске Крајине, под заштиту међународних снага, познатих као Унпрофор. Гост у студију је заменик градоначелника Града Вуковара Срђан Колар. Реприза емисије у 02.50 на РТС Свет.

Како ће се тај датум ове године обележити – да ли проусташки, како се то ових дана најављује од стране неких политичких актера Републике Хрватске (РХ), пре свега градоначелника тог града Ивана Пенаве и његових присталица, или, пак, као празник за све грађане РХ што званично заговарају хрватске власти, још је неизвесно.

Где су Срби у свему томе, каква је њихова позиција, шта исчекују од свега тога, како они доживљавају тај датум и да ли ће и ове године многи од њих да се на тај Дан сећања иселе из града, да би једноставно избегли непријатности десничара и насилника.

Гост у студију је заменик градоначелника Града Вуковара, из реда српског народа, Срђан Колар, који осим о Дану сећања и како Срби доживљавају тај датум, говори и о актуелном тренутку српске заједнице у граду на Вуки и шире, како они живе,  шта су им главни проблеми и главне теме у решавању њихових права као националне мањине и слично.

У емисији ћемо током разговора видети и две занимљива прилога. Први прилог, екипа РТС-а снимила је пре две и по године у Книну, Вуковару и Борову и  односи на живот Срба у тим местима, који су им проблеми и приоритети за решавање њиховог тешког положаја. У разговору са Коларом сазнаћемо да ли се, шта и како променило од тада. Друга прича односи на представљање једне од најстаријих културних установа у Граду Вуковару. Српски дом ове године обележава 290 година од настанка.

Фестивала дечјег фолклора који већ традиционално организује Заједничко  веће општина Вуковар одржава се наизменично у Белом Манастиру и Вуковару, где се већ двадест година врши смотра музичког и плесног стваралаштва деце са подручја Источне Славоније, Барање и Западног Срема. За крај емисије издвојили смо наступ најмлађих учесника који нам својом ведрином показују више од игре, да  постоји лепша страна живота, без подела и да будућност припада њој.

Уредница емисије Нада Вукелић                                    

Редитељка Ерна Глигоријевић.

четвртак, 04. јул 2024.
20° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару