Читај ми!

Србија на вези - регион, РТС Свет, 18.55

Међународни Београдски сајам књига, 66. по реду, под слоганом „Живеле књиге“, према оцени организатора, и ове је године потврдио реноме да је прворазредни догађај у култури не само у Србији него и у региону. Гошћа у студију доценткиња Филолошко-уметничког факултета у Крагујевцу др Јасмина С. Ћирић. Реприза емисије у 03.08 на РТС Свет.

На Сајму књига у Београду представљен је велики број издавача и писаца из дијаспоре и региона, посебно из Републике Српске (РС). Штанд Представништва РС у Србији и ове је године био један од најпосећенијих, са великим бројем трибина и промоција како књижевног, тако и оног уџбеничког и научног стваралаштва у Српској. Више о свему томе видећемо из прилога који нам је припремио Владан Ракић.

Велику пажњу посетилаца изазвала је управо пред сам почетак овогодишњег сајма објављена луксузна монографија, односно Зборник радова „Свети Краљ Милутин и његово доба: историја, књижевност, уметност“, у издању Издавачке куће „Каленић“ Епархије шумадијске. Гошћа у студију, једна од ауторки и уредница тог издања, доценткиња Филолошко-уметничког факултета у Крагујевцу др Јасмина С. Ћирић, говори нам осим о садржају и значају самог Зборника, који свеобухватно представља српског краља Милутина и његове задужбине, такође нас упознаје и докле се стигло и у реализацији дуго припреманог документарног научног тв серијала, ТВ „Србтел“ из Скопља, о средњевековној немањићкој баштини на тлу данашње Северне Македоније у којој је наша саговорницџа стручни сарадник и наратор.

Важан део емисије везан је за културу сећања. После 28 година, ђаци из Србије посетили су једно од највећих стратишта Другог светског рата-злогласни Јасеновац. Посету је организовао Музеј жртава геноцида, како би млади нараштаји памтили страдање стотине хиљада невиних жртава, пре свега Срба, Јевреја и Рома, међу којима је био велики број деце. Ученици Земунске и Осме београдске гимназије, били су дирнути јаким утисцима.

Из емисије бисмо издвојили изузетну, мало познату причу коју је припремио новинар Миле Новаковић поводом изложбе у Манастиру Свети Ђорђе, на реци Брзави, у румунском делу Баната, а односи се на лик и дело познатог српског књижевника и теолога из 19. века, првог српског доктора наука, књижевника и теолога Павла Кингелца.

Уредница емисије Нада Вукелић

Редитељка Ерна Глигоријевић

петак, 05. јул 2024.
19° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару