Читај ми!

Србија на вези, РТС Свет, 18.55

Гошће у студију су Марија Ристић и Душица Ивановић. Реприза емисије у 02.12 на РТС Свет.

Оно што су почетком прошлог века урадили Паја Јовановић, Урош Предић, Саша Шантел, Надежда Петровић и други великани српског сликарства, данас су наставили наши савремени илустратори. Њухови радови нашли су се на изложби „Епска илустрација“ у УК Пароброд, а поводом обележавања стогодишњице од првог издања знамените књиге Српске јуначке песме са сликама.

Реч је о наставку прошловековног подвига да се илустрацијама дочарају али и изнова актуелизују јунаци епских песама као и догађаји опевани у њима. У госте нам, тим поводом, долази ауторка изложбе - Марија Ристић.

Око света је лирски путопис, који започиње заласком сунца на врху Халеакале на Хавајима, а завршава се изласком сунца на Тари. Између те две тачке је још тридесет места, која су инспирисала ово лирско путовање. Књига је илустрована изузетним фотографијама, а широј публици биће представљена на овогодишњем Сајму књига у Београду, у недељу 22. октобра у 12 часова у сали Васко Попа. Гошћа у студију је Душица Ивановић, књижевница и ауторка књиге "Око света".

Никола Тесла, човек из будућности, назив је изложбе која је отворена у Парохијском дому у Љубљани. Када размишљамо о проналасцима И патентима великог научника схватамо да данашњи начин живота дугујемо управо њему. Изложба ће бити отворена до 22 октобра. Из Љубљане се јавља колега Милован Терзић.

Приштинско Новинско издавачко јавно предузеће "Панорама/Јединство" сваке године на Косову и Метохији организује песничке сусрете и додељује књижевну награду "Лазар Вучковић" - за најбољи циклус песама објављен у часопису "Стремљења", Овогодишњи добитник је познати књижевник Перо Зубац, а један од учесника био је и наш колега Владан Ракић, аутор наредног прилога.

У Торонту је недавно отворена платформа СербЛинк. Њени оснивачи су млади људи српског порекла који су својом идејом основали центар за иновације, сарадњу и стварање пословних прилика за унапређење и повезивање Срба широм света, њихових професионалних каријера и пословања. Из Торонта извештава колегиница Биљана Туцаков.

Котлићијада је у Чикагу постала редован догађај сваке јесени. Посетиоци кажу да је то добра прилика да се окупе, али и да покажу да знају да припреме добру домаћу храну. Одржава се на имању тамошњег српског саборног храма. Из Чикага извештава Александар Жигић.

Уредници емисије Тања Адамовић и Горан Маслар

Реализација Ернестина Глигоријевић

петак, 05. јул 2024.
19° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару