Читај ми!

Србија на вези - регион, РТС Свет, 18.55

Недавно је завршен документарно-играни филм "33 анђела“, редитеља Горана Вукчевића, а у продукцији Бранка Димовића Димеског. Тема филма су страдања српске деце у нацистичким логорима у Норвешкој у време Другог светског рата.

Гошћа у студију је косценаристкиња филма књижевница Милка Кајганић из Швајцарске, која је наводећи да је филм истина о српској деци у злогласним норвешким логорима нагласилаи да су „страдала наша деца, а не ратни заробљеници, из села око Сиска, Кордуна, Млаке, Јасеновца, Козаре, Сарајева, Рогатице, Кикинде, Зрењанина, њих именом и презименом 144“.

Потребно је поменути да је филм сниман у српско-норвешкој копродукцији, а из разговора са гошћом такође ћемо сазнати и како је дошло до идеје да се сними један овакав филм, који су разлози и мотиви, у чему је његов значај, како су се прикупљали подаци и где се све истраживало, где се све снимало и колико је трајало снимање, као и где и када ће да се оджи премијера филма и где ће све још филм да буде приказан и други важни и занимљиви одговори.

Важан догађај протекле недеље, када су у питању Срби у региону, био је и сусрет делегације Одбора за заштиту права Срба у Федерацији Босне и Херцеговине (БиХ) са замеником председника Скупштинског Одбора за дијаспору и Србе у региону Милимиром Вујадиновићем. Екипа емисије „Србија на вези“ пратила је тај сусрет па ћемо сазнати докле се стигло у решавању имовинских и других права наших сународника у том ентитету БиХ и шта су даљни кораци надлежних органа.

Из емисије би смо издвојили још две приче које илуструју тежак живот Срба у Федерацији БиХ који спречавају њихов већи повратак, а то су пре свега путна инфраструктура, вода и посао, оно што на пример највише мучи малобројне повратнике купрешке висоравни, а на другој страни је и све мањи број деце тако да на пример у основној школи у Фојници, сеоској школи код Гацка, у којој је пре рата био велики број деце, данас наставу похађа само један ученик.

На крају емисије видећемо и како су протекле две важне културно-образовне  манифестације, једна у Будимпешти а друга у месту Хашани, код Бихаћа. О свечаном отварању Месеца српске културе у Мађарској нас  извештава наша стална сарадница  Диана Ђурић, одговорна уредница интернет телевизије „Варош РТВ“ у Будимпешти, а такође ћемо видети и како је било на овогодишњим сусретима „Ћопићеве стазе“, манифестација која се сваке године одржава у родном месту великог српског књижевника Бранка Ћопића.  

Реприза емисије у 02.07 на РТС Свет.

Уредница емисије Нада Вукелић                                      

Редитељка Ерна Глигоријевић.
 

петак, 05. јул 2024.
19° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару