Читај ми!

Дејан Медаковић - ренесансна личност барокног духа

Недавно је одржана Свечана седница Одбора за обележавање 100 година од рођења академика Дејана Медаковића, једног од најзначајнијих српских интелектуалаца - историчара културе, књижевника и научника.

У Вуковој задужбини одржана је завршна свечаност обележавања 100 година од рођења горостасног научника, историчара уметности и културе, књижевника Дејана Медаковића, на којој је председавала министарка културе Републике Србије Маја Гојковић, а уводно слово имали председник и потпредседник Одбора за обележавање овог јубилеја.

"Велики људи су путокази у времену, то сви знамо, али Дејан Медаковић је један од најмаркантнијих личности 20. века када је реч о српском народу и ова годишњица је добро послужила да изоштри ту оптику и да се види све то што је значајно и да та сабрана дела у издању Прометеја и Вукове задужбине и сви ти скупови и академије у САНУ, Матици српској и Сремским Карловцима, у Дому војске у Београду, у Вуковој задужбини у Тршићу, да покажу новим читаоцима колико је значајан Медаковић и каква је то велика, изузетна фигура била, не само као ренесансна личност барокног духа...то је човек који окупља различита интересеовања и представља ту врсту културног ходочасника по различитим слојевима српске културе...Сви знамо-од Загреба, Беча, Сремских Карловаца до Београда, Новог Сада, Трста...То је нека врста вуковске мисије окупљања српског народа у једном културолошком смислу ма где да се они налазе", каже проф. др Бошко Сувајџић, председник Одбора за обележавање 100 година од рођења Дејана Медаковића.

"Најважније је да су нове рецепције његовог дела од стране савремене генерације критичара, књижевних историчара уметности такве да све говоре да је његово дело непрелазне вредности. Вреди посебно истаћи његове дневничке записе "Дани сећања" у којима ће тек истраживачи нашег живота друге половине 20. века успети да открију оно што је веома, веома важно да се зна...", каже Зоран Колунџија, потпредседник Одбора за обележавање 100 година од рођења Дејана Медаковића

Иначе, у организацији поменутог Одбора до сада су одржане сличне манифестације у Вуковој задужбини, у САНУ, Матици српској, на Вуковом сабору у Тршићу, у Сремским Карловцима и у Новом Саду.

Тим поводом, Издавачка кућа Прометеј, штампа сабрана дела Дејана Медаковића у 46 томова, а на крају би требало да се дода да је овај горостас српске културе био на челу и Вукове задужбине и САНУ, а да ће његово огромно, разуђено књижевно-историјско дело бити тек изучавано.

петак, 05. јул 2024.
28° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару