Читај ми!

Српско културно друштво "Марибор" у Београду

Словенија је једина земља у региону у којој Срби немају статус националне мањине. Без обзира на то, Срби свесрдно чувају свој идентитет, кроз веру, језик, писмо и традицију. Прошле недеље Српско културно друштво "Марибор" одржало је концерт у Београду, како су истакли, у знак подршке матици, посебно нашем народу на Косову и Метохији. Организатор концерта је кровна организација наших сународника у Словенији.

У организацији Савеза Срба у Словенији, први пут је у Београду, у позоришту Дадов, гостовало српско друштво Марибор. Том приликом је присуствовао низ представника више минисртарстава Србије, парламента и друге уважене личности. Публици су се обратили културни и политички посленици, у име гостију и име домаћина.

"Ово је заправо први пут да једно културно-уметничко друштво из дијаспоре, свој концерт и наступ има у главном граду, волим да кажем , не само главном граду Србије, већ сваког Србина који се налази у расејању. Будући да се налазимо релативно далеко од наше матице, тај наш национални набој и наша потреба да негујемо и баштинимо наше вредности посебно је изражена. За нас је то посебна емоција и изузетно смо због тога срећни и радосни", каже Владимир Кокановић, председник Савеза Срба Словеније.

"Заиста смо сретни што смо позвани на овај пројекат, да уживамо и покажемо шта спремамо у Словенији, а спремамо се од септембра. Имали смо и наступе, а за овај смо се спремали 2 до 3 месеца сигурно, а фолклораш треба да остави душу на бини", каже чланица друштва Тијана Ковач.

"Оно што је значајно рећи је да је српска заједница у Словенији друга по величини заједница, одмах после словеначке, која чини већинску. Ми покушавамо да им у сваком тренутку будемо на услузи и да помогнемо тим нашим пријатељима, поготово из Савеза Срба Словеније, да одрже наш дух, који дефинитивно живи у Словенији, и то не однедавно, тај српски дух живи вековима, још од Беле Крајине. Чињеница је да до сада држава Србија није била толико на услузи нашем народу у региону, па ни оном који живи у Словенији", каже Милимир Вујадиновић, потпредседник Одбора за дијаспору и Србе у региону.

"Кроз неговање културе и традиције на овакав начин и кроз овакве манифестације ми заправо чувамо наш идентитет, као и наши сународници који тамо живе. Дакле, ово није само културна манифестација, ово је манифестација од велике важности и значаја, и она потврђује, између осталог, и улогу Савеза Срба Словеније у чувању идентитета, нашег језика, нашег културног обележја. Јачање постојећих и стварање још чвршћих веза између Србије и наших сународника који живе ван Србије је национални и државни интерес и у свему томе морате да имате двосмерну комуникацију, да у сваком тренутку можете да сагледате шта је то што су потребе наших сународника који живе у региону, управо кроз директну комуникацију, какву ми преко министраства имамо са Савезом Срба у Словенији, али исто тако да наши сународници, који живе ван Србије могу да сагледају шта је то шта су потребе Србије", каже Ђорђе Милићевић, министар без портфеља задужен за дијаспору и Србе у региону.

Српско културно друштво Марибор је основано 1999. године и окупља од 400 до 500 чланова, а српским фолклором се бави око 150 чланова. Први наступ у Београду разгалио је срца гостију, али и Београђана. Једном речју, беше то пун погодак и најлепши путоказ за будућност, како за Србе у Словенији тако за целокупну српску дијаспору.

петак, 05. јул 2024.
28° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару