Читај ми!

Ветеринарка са великим срцем

Маја Фирле је наша ветеринарка која живи у Франкфурту и помаже сиромашним суграђанима који имају љубимце, али не и новца да их лече. За то је добила и признање немачког Министарства за екологију. Међутим, на почетку свог хуманитарног рада је због правних норми умало остала без посла.

После завршетка факултета и распада Југославије, Маја Фирле се из Панчева преселила у Франкфурт код родитеља.

"Није било лако, нисам знала језик, тако да бих првих 4 године радије заборавила, али нешто ме је држало, нека судбина ме држала да идем даље, да не посустајем...онда сам схватила да морам поново да студирам, да остварим свој сан, а то је да отворим своју ординацију", каже Маја Фирле, ветеринар из Франкфурта.

Да би остварила свој сан, већину испита на ветеринарском факултету је морала да полаже поново. Отворила је, затим, своју ординацију и у почетку радила сама. Сада има тим од десетак људи углавном са Балкана.

"Сви знају да постоји нека Маја, наша, сви смо ми тамо наши, и ближи смо једни другима него што су нам Немци. Има пуно и Хрвата и муслимана, Словенаца, стара Југославија је у мојој ординацији", каже наша хуманитарка.

За свој хуманитарни рад добила је признање немачког Министарства за екологију у области заштите животиња, наиме Маја је пронашла начин да помаже сиромашним суграђанима, који немају новца да плате лечење својих кућних љубимаца и због тога умало остала без посла,

"Пре 18 година сам се увек питала како неко ко воли животињу, нешто јој се деси, мора код ветеринара а нема пара, шта ће онда. Тако сам кренула само стално са својим кофером на једну станицу у Франфурту, једанпут месечно, и почела сам да нудуим своје услуге бескућницима, панкерима и сиромашним људима. То се јако брзо прочуло и почели су да долазе у великом броју, чекали су у великим редовима, док се није појавио један проблем, а то је да нисам знала да своје услуге не смем да дајем бесплатно. Настали су велики проблеми, толико да сам се плашила да ћу морати да затворим своју ординацију, али су почели да се јављају симпатизери моје идеје и настале су велике акције да се мени помогне. Основали смо удружење и то је био једини прави пут. Удружење, које ће бити официјелно и које ће скупљати доприносе на рачуну удружења, да не бих радила бесплатно, а за оне којима треба биће бесплатно. Тако да то већ 18 година функционише", каже Маја.

Упоредо са каријером градила је и породицу, а супруг јој је недавно својим поступком показао колико цени њене балканске корене.

"Изјавио је у децембру прошле године да ће да из католичанства пређе у православље и 27. јануара смо правили лепо, велико крштење у Франфурту и мој Валтер се сада зове Василије. Сви су били изненађени, сви су га питали зашто, он је рекао да је то знак и признање његове љубави према Србији, Београду и Маји", испричала је Маја.

четвртак, 04. јул 2024.
24° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару