Читај ми!

Зграда наше Амбасаде краси златни Праг

Екипа РТС-а недавно је боравила у Прагу, главном граду Чешке Републике, где је посетила и нашу Амбасаду, која служи на понос, пре свега Србима који тамо живе.

Праг је смештен, такорећи, у срцу Европе, претраје, не само векове, већ и више од миленијума. Због богатства, културно историјских знаменитости, препознатљив је и као Златни Праг. Красе га мостови који повезују, не само делове града, већ и његово трајање са онима који ту живе, али, све добронамерне људе који се већ на први поглед одушеве.

Бајковитим градом свакодневно пролазе реке туриста, које дочекују својеврсни чувари на чијим мостовима, уметничким рукописом, употпуњују живот града на Влтави. Историју исписује и Карлов мост који красе 30 статуа светаца.

"Као мост над Влтавом, највеће и најлепше чешке реке, изграђен 1371. године, 18 година пре Косовске битке, направљен је од природних материјала, практично камен на камен, и ево траје све до данас и по свој прилици трајаће, како се каже, до краја века. Срце и душа града Прага јесте управо Карлов мост који, како сам ја то видео, подсећа на нашу ћуприју на Дрини...као да је Карлов мост био мустра за нашу на Дрини ћуприју. Пуно је радионица, сликара, продаваца...", каже јереј Срђан Јаблановић, свештеник у Прагу.

У Златном Прагу, Срби који у њему живе поносни су на здање у коме је смештена Амбасада наше државе.

"То је чувена Ковницова палата. Он је био племић у 18. веку који је ово здање купио за своја два сина, али без фронталног дела зграде који је изграђен 1725. године. Тако да коначан изглед Ковницове палате датира из тог временског периода. Оно што је интересантно, Амбасада је овде од 1932. године. С обзиром на добре односе између Томаша Гарига Масарика и краља Александра Карађорђевића, председник Чехословачке Републике је поклонио краљу Александру Карађорђевићу ову палату за Амбасаду тадашње Краљевине Срба, Хрвата и Словенаца.

Када сам дошао овде пре непуне две године, било је нешто мање од 3000 наших грађана који су имали привремену или трајну дозволу за живот и рад у Чешкој Републици. Сада је тај број преко 6100. Функционише 5 одличнмих српских удружења, који раде на промоцији српског језика и српске културе", каже Његова Екселенција Берислав Векић, амбасадор Србије у Прагу.

У православном храму на Олшанима склапају се бракови којима се још више учвршћују везе међу словенским и другим народима.

недеља, 07. јул 2024.
29° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару