Читај ми!

Србија на вези, РТС Свет, 18.55

На годишњицу стварања марионетске нацистичке творевине Независне Државе Хрватске, 10. априла 1941, подсетићемо се на масовно страдање, односно геноцид над српским народом на том подручју, као и на масовна погубљења јеврејског и ромског народа, али и свих других противника те расистичке хрватске усташке државе у време Другог светског рата. Реприза емисије у 02.54 и сутрадан, у уторак, у 13.21 на РТС Свет.

Гост у студију, историчар са Института за савремену историју у Београду професор др Момчило Павловић, говори о суштини настанка Независне Државе Хрватске (НДХ), по многима најверније савезнице Хитлерове Немачке, запамћене као злочиначке творевине, која је као свој државни пројекат имала истребљење српског, јеврејског и ромског народа, али и елиминисање свих противника те усташке државе, без обзира којој националности припадали, али и о нашем данашњем недовољном сећању и познавању те трагичне прошлости, посебно међу млађим генерацијама, затим и о неадекватној и недовољној обради тог дела наше прошлости у школама и наставним уџбеницима, као и другим питањима везаним за ту тему.

Важна прича која нам долази из Бањалуке, а припремили су је колеге са РТРС, јесте и најава овогодишње припреме обележавања парастоса и помена жртвама злочина геноцида у једном од највећих логора смрти у тада поробљеној Европи, у Логору Јасеновац, а који ће да буде одржан 23. априла на Спомен подручју Доња Градина, код Козарске Дубице, у РепублициСрпској, највећем стратишту на том подручју у време Другог светског рата. Како ће изгледати овогодишњи помен на страдалнике чућемо од помоћнице министра за културу из Министарства за просвету и културу Владе Републике Српске и чланице Одбора за обележавање тог догађаја Тање Ђаковић.

Важна тема коју ћемо видети у емисији такође је и посета Србима у Мађарској министра без портфеља у Влади Републике Србије, задуженог за дијаспору и Србе у региону, Ђорђа Милићевића, који је посетио Српски образовни центар „Никола Тесла“ у Будимпешти, у оквиру програма доделе књига српским образовним установама изван граница Србије, а о чему извештава наша стална сарадница Диана Кондић Ђурић, главна и одговорна уредница интернет РТВ „Варош“ у Будимпешти.

Из другог дела емисије издвојили би смо још две приче. Прва прича нам говори о тешким условима живота малобројних повратника у село Билишане, поред Обровца, у Далмацији, а припремили су је наши сарадници из ТВ продукције ЗВО Вуковар, док нам друга прича долази из Требиња, односно из Основне школе „Вук Караџић“ у Требињу у којој наставу похађају и српски ђаци из иностранства, са готово свих континената, а ове године су то деца наших сународника, најчешће из мешаних бракова, из Канаде, Сједињених Држава, Португалије и Велике Британије.

Уредници емисије Нада Вукелић и Мирослав Карлица

Редитељка Ерна Глигоријевић

уторак, 30. јул 2024.
18° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару