Стоилковић: Од положаја Србије зависи и положај Срба у Северној Македонији

Колико је тема актуелног положаја и проблема Срба у Северној Македонији важна за државу Србију, показала је и прошлонедељна седница скупштинског Одбора за дијаспору и Србе у региону, са само једном тачком дневног реда. Ево шта су званичници Србије и Северне Македоније рекли о тренутном статусу и перспективама Срба у тој нама суседној земљи.

На четвртој седници Одбора за дијаспору и Србе у региону говорило се о закључцима са претходног заседања Одбора, а потом је расправљано о положају и перспективи Срба у Републици Северна Македонија.

"Резултати пописа су објављени 2021. године показују да је број Срба у Македонији опао за око 12000, а драстичне и забрињавајуће податке можемо очитати и када уочавамо колики је број оних који говоре српски језик. Из тих разлога, као држава Србија, као српски народ, као матица, треба да дамо што већи допринос, а сви они који себе сматрају Србима, на тај начин и изјасне", каже Милица Стаменковски, председница скупштинског Одбора за дијаспору и Србе у региону.

"С једне стране ради се о асимилацијским процесима, а с друге стране ради се и о природном одабиру, јер се добар део и оних који се изјашњавају као Македонци, смањио. Што се тиче религијских питања, могу рећи као верник СПЦ, са становишта наших цркава прича је затворена, допринеће и том статусу српске заједнице и стабилизацији региона", рекао је Милимир Вујадиновић, потпредседник скупштинског Одбора за дијаспору и Србе у региону.

"Оно од чега зависи наш положај јесте положај Србије, тако да наш положај у региону пропорционалан и међународном положају Србије, економском и политичком положају Србије. У том смислу, оно што се дешава у задњем периоду, то је јачање међународно политичке позиције Србије, јачање економије, преузимање лидерске позиције у региону и то је добра прилика за нас да се на нов начин етаблирамо у државама ргиона. У том смислу. Прави допринос, поред те позиције, јесте и однос државе, и ова седница Одбора за дијаспору и остало, јесте подстрек да продужимо са послом који радимо на очувању српског језика и културе и оно што је најбитније да покушамо да сачувамо што више српског народа у региону, да остане под нашом капом", рекао је Иван Стоилковић, председник ДПСМ и посланик у Собрању РМ.

"Користим прилику да се захвалим и објавим јавности јасно и гласно да ми сада имамо средњошколце који уче на српском, то су гимназијалци у кумановској гимназији "Гоце Делчев" и захваљујући матици и институцијама матице, пре свега председнику Вучићу, а од 1. јануара деци додељујемо стипендије преко српске заједнице. То су деца на рубу егзистенције, тако да то јесте врло значајно", рекла је Гордана Јовић Стојковска , председница Српске заједнице у СМ.

После свега изречено, следи да се на овој седници Одбора, зацртано у пракси спроведе и да се настави тенденција побољшања положаја Срба у суседној Северној Македонији.

недеља, 07. јул 2024.
33° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару