Читај ми!

Србија на вези - регион, РТС Свет, 18.55

Гост у студију је сценариста и редитељ филма "Олуја" Милош Радуновић. Реприза емисије у 02.39 и сутрадан, у уторак, у 13.25 на РТС Свет.

Дугоочекивани и најављивани филм „Олуја", ратна драма о највећем масовном страдању Срба након Другог светског рата, насловљен по кодном називу хрватске војно-полицијске операције покренуте против крајишких Срба и тадашње Републике Српске Крајине, деведесетих година прошлог века, у време грађанског рата који је проузроковао распад заједничке државе Југославије, прошле недеље имао је своју београдску премијеру. Филм је већ унапред, и пре јавног приказивања, па чак и у току самог снимања, односно пре његовог завршетка, изазвао бројне критике и контроверзе. 

Гост у студију сценариста и редитељ филма „Олуја", Милош Радуновић одговара на ове критике, као и зашто и са које стране оне долазе, али говори и о важности једног оваквог филма, мотивима за његово снимање, где се и како се све снимало, како је оно протекло и на које су тешкоће наилазили пре и током снимања филма, као и на многа друга питања везана за овај филм и његову тему.

У наставку емисије упознаћемо се са данашњим положајем Срба у Републици Хрватској, више од две и по деценије након страдања под тзв. "Олујом", тачније у оном њеном делу где је у току рата била формирана Република Српска Крајина. Видећемо како данас живе малобројни Срби који су ту остали, али и они ретки који су се вратили из избеглиштва у свој родни крај и настоје да започну нови живот. Екипа ТВ продукције ЗВО Вуковар посетила је далматинско место Биовчино Село, недалеко од Книна, и разговарала са мештанима о њиховим свакодневним активностима, али и проблемима, бригама и изазовима са којима се суочавају.

Са различитим и животним проблемима се свакодневно сусрећу и Срби у федералном делу Босне и Херцеговине. Из приче наших сарадника из РТРС сазнаћемо да су данас у 21. веку, у доба дигитализације и ауто-путева, два града у западном делу БиХ - Гламоч и Дрвар, повезани макадамом, и да на њихове многобројне апеле да реше овај проблем из надлежних кантоналних власти нема позитивног одговора.

У завршном делу емисије видећемо и две ведрије приче, са темом из области културе и образовања у Будимпешти.

Први прилог Владимира Марковића нам преноси део недавне свечане традиционалне манифестације „предаје пантљика" у Српској гимназији „Никола Тесла" у Будимпешти, којом се уз пригодан балски програм смењују претходна са новом генерациојом матураната.

Друга прича нам долази из Ђера, градића у северозападном делу Мађарске, а то је разговор са прваком балета у том граду Луком Димићем, однедавно лауреатом награде „Веруј у себе", коју му је недавно доделио Београдски фестивал игре и Ерсте банка. Аутор прилога је Диана Кондић Ђурић, уредница портала „Варош ТВ" у Будимпешти.

Уредници емисије Нада Вукелић и Мирослав Карлица

Редитељка Ерна Глигоријевић.

субота, 06. јул 2024.
20° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару