Читај ми!

Србија на вези - регион, РТС Свет, 18.55

Средишња тема емисије је актуелни положај Срба у Републици Црној Гори, њихов статус, права, проблеми, однос актуелне црногорске власти према том, али и другим питањима везаним за Србе и друге етничке заједницеу тој суседној земљи, као и улога Србије везана за ову тему. Гост у студију је председник Српског националног савјета Црне Горе др Момчило Вуксановић. Реприза емисије у 02.44 и сутрадан, у уторак, у 13.25 на РТС Свет.

Са којим се стварним проблемима суочавају Срби у Црној Гори, које су им наде и очекивања, зашто су некад третирани као мањина или, чак дијаспора а, понекад, оно што они заиста и јесу, према актуелном црногорском уставу, као конститутивни народ? О овим и другим питањима, а уочи седнице Одбора за дијаспору и Србе у региону Скупштине Републике Србије, са дневним редом „Положај и перспективе Срба у Црној Гори", у емисији говори председник Српског националног савјета Црне Горе др Момчило Вуксановић.

У оквиру разговора са Вуксановићем видећемо и прилог са прошлонедељне свечаности у Беранама, односно како је протекла Манифестација под називом „Дани српског сабора", коју је организовао Српски савјет Црне Горе, а у оквиру које је у том градићу на северу Црне Горе отворена и „Српска кућа", чију је изградњу финансирала Влада Покрајине Војводине.

Из другог дела емисије издвојили би смо два прилога. Прва прича нам долази из Хрватске, коју је припремила дописничка екипа из Книна Телевизијске продукције ЗВО Вуковар, а осликава нам село Запужане, код Бенковца, где је некад живело око шесто мештана, углавном српске националности, а данас их је десет пута мање али са великим ентузијазмом настоје да обнове и сачувају свој крај, али и саму културу и обичаје.

Друга прича је из Северне Македоније, од сарадника из Интернет ТВ „Србтел", из Скопља, која нам доноси причу, у оквиру пројекта „Преци и потомци", финансијски подржаног од Владе Србије, о Спомен костурници у близини села Јосифово, у Општини Валандово, у којој се налазе остатци страдалих српских војника на том подручју у време Првог светског рата.

Емисија завршава причом Александра Жигића, дописника из Чикага, који нас извештава како је протекла свечаност чикашког Удружења крајишких Срба „Крајишко прело", који су ове године, редовно прослављајући своју славу, Светог Луку, обележили и јубилеј 20 година од оснивања и деловања.

Уредници емисије Нада Вукелић и Мирослав Карлица.

Редитељка Ернестина Глигоријевић

понедељак, 08. јул 2024.
35° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару