Читај ми!

Србија на вези - регион, РТС Свет, 18.55

Гошћа у студију је др Мирјана Маринковић, професорка са Филолошког факултета Универзитета у Београду. Реприза емисије у 02.20 и сутрадан, у уторак, у 13.25 на РТС Свет.

Изложба „Србија и Црна Гора у Оријенталној збирци историјског архива Шумадије у Крагујевцу", отворена у Етнографском музеју у Београду, даје нову светлост на тај део наше прошлости под турском окупацијом и открива нам колико је Османско царство, које је на Балкану трајало више од шест векова, оставило трагова и последица по Србију и Црну Гору, као и српски народ у целини.

Гошћа у студију, једна од аутора изложбе др Мирјана Маринковић, професор са Филолошког факултета Универзитета у Београду, упознаје нас са управо овом новооткривеном архивском збирком која је од изузетног историјског значаја и која нам доноси нова сазнања о догађајима и личностима из тог дела наше историје, али и такође расветљава како су на истом том простору живели и коегзистирали хришћанско и муслиманско становништво у тадашњој Србији и Црној Гори, у време османске турске владавине.

У емисији ћемо се такође упознати и са ликом и делом познатог револуционара Васе Чубриловића, српског политичара и историчара у бившој Југослсвији, а раније припадника оганизације „Млада Босна", једног од учесника чувеног Сарајевског атентата. О лику и делу Васе Чубриловића говорило се на научном скупу у Српској академији наука и уметности.

О бурној и тегобној прошлости Србије и Црне Горе, али и српског народа у целини говори и документарни филм „Ластавице Христове" руске редитељке Јулије Бочарове, који је након запажене премијере у Москви, свечано и први пут, уз присуство саме ауторке и многобројних високих званица, код нас приказан у Парохијском дому Храма Светог Саве о чему извештава Владан Ракић.

Од осталих прича у другом делу емисије издвојили бисмо два прилога која нам долазе из Будимпеште. Први прилог је интервју са председником Републике Српске Милорадом Додиком који је урадила новинарка српске редакције у мађарском јавном сервису Снежана Миливојевић, приликом Додикове посете Мађарској и његовом сусрету са премијером Виктором Орбаном. Друга прича долази од сталне сараднице „Србије на вези -регион" Диане Кондић Ђурић, уреднице портала „Варош ТВ" у Будимпешти, а односи се на промоцију књиге „Знано буди", ауторке др Милесе Стефановић Бановић из Будимпеште, пореклом из чувене српске Сентандреје, која овим својим делом даје ново светло на српску прошлост у Мађарској, кроз догађаје и познате личности које су стварале и промовисале српску културу и стваралаштво.

Емисију завршава музичким спотом „Весели се српски роде", у извођењу интерпретаторке етно и духовне музике Данице Црногорчевић.

Уредници емисије Нада Вукелић и Мирослав Карлица.

Редитељка Ернестина Глигоријевић

понедељак, 08. јул 2024.
33° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару