Читај ми!

Србија на вези - регион, РТС Свет, 18.55

Гост у студију је проф. др Славомир Гвозденовић из Румуније. Реприза емисије је у 02.03 и сутрадан, у уторак, у 13.20 на РТС Свет.

Међународни Сајам књига у Београду, највећа културна манифестација у региону, а по многима и једна од највећих у Европи, након двогодишње паузе, због пандемије корона вируса, и ове је године, 65. пут по реду, и под мотом „Повратак написаних", окупио велики број домаћих и страних издавача и писаца.

У недељу дана, од 23. до 30. октобра, колико ова манифестација траје, кроз многобројне промоције, предавања, округле столове и трибине стручној и широј публици ће се представити и српски писци и издавачи из региона и дијаспоре.

Гост у студију је један од најпознатијих Срба у Румунији, вишегодишњи политички активиста, данас почасни председник Савеза Срба у Румунији, универзитетски професор у пензији, књижевник из Темишвара професор др Славомир Гвозденовић, а на овогодишњи Сајам књиге долази као члан делегације из Румуније, земље која је почасни гост овогодишње манифестације.

И следеће приче везане су за књиге. Упознаћемо се са антологијом песама „Нови духовни мост", која је представљена у Библиотеци за стране језике у Будимпешти, на вечери посвећеној недавно преминулом српском књижевнику из Мађарске Петру Милошевићу, а осим њега и песника мађарске националности, у књизи су заступљене и песме чланова српске заједнице у Мађарској Војислава Галића и Милана Ђурића.

Из другог дела емисије издвајамо прилог са представљања значајног дела професора Драгана Симеуновића „Историја српске политичке мисли" које потврђује традицију и континуитет српске државности, као и важну причу о недавно откривеном Зборнику докумената из Српског дома у Вуковару, који датира још из периода друге половина 18. века и тиме додатно потврђује српски континуитет на том простору данашње Републике Хрватске, а некада Аустро-Угарске монархије.

Емисија завршава прилогом који је, по важности, могао да буде и на самом њеном почетку, а носи наслов „Читајмо заједно - заштитимо ћирилично писмо", што је у ствари и слоган наступа Републике Српске (РС) на овогодишњем Београдском сајму књига, а саму идеју осмислило је Министраство просвете и културе у свом стратешком пројекту о заштити српског језика и српске ћирилице.

Уредници емисије Нада Вукелић и Мирослав Карлица

Редитељка Ернестина Глигоријевић

четвртак, 18. јул 2024.
32° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару