Читај ми!

Србија на вези - регион, РТС Свет, 18.55

Шта очекује Србе у Хрватској након резултата последњег пописа чућемо од вечерашње гошће Милице Ђурђевић Стаменковски, председнице Одбора за дијаспору и Србе у региону. Друга гошћа је Милка Кајганић, књижевница из Цириха. Реприза емисије у 02.11 и сутрадан, у уторак, у 13.25 на РТС Свет.

Недавно објављивање, за многе, шокантних података са прошлогодишњег пописа становништва у Хрватској, по којима је драстично опао број како већинског хрватског становништва тако и мањина, а међу њима и знатно смањен број припадника српског народа у тој држави, главна су тема заседања скупштинског Одбора за дијаспору и Србе у региону, заказаног за понедељак, 17. октобра, а на коју су позвани и представници српске заједнице у Вуковарско-сремској жупанији.

Како је протекла та седница, о чијој важности говори и присуство на њој представника других државних институција које се баве српском заједницом у суседним земљама - као што су Управа за сарадњу са дијаспором Министарства спољних послова, покрајински Фонд за избегла и расељена лица, Информативни центар „Веритас" и други, са основним питањем хоће ли се и како ће се смањено бројно стање Срба у Хрватској одразити на њихова досадашња уставом загарантована права, као и о чему се још разговарало и који су закључци о свему овоме, сазнаћемо, непосредно након завршене седнице, од гошће у студију председнице Одбора за дијаспору и Србе у региону Милице Ђурђевић Стаменковски.

Нажалост, број Срба се смањује и у многим другим крајевима са простора бивше Југославије, па и у самој Републици Српској. За ову прилику видећемо причу из места Улог, код Калиновика, у Источној Херцеговини. Некада је ово село имало преко пет хиљада становника, а данас је ту тек петнаестак мештана. Село живи од сећања и ретких окупљања за празнике.

У првом делу емисије видећемо и две приче посвећене изложбама. Прва је изложба у требињском музеју „Херцеговина" посвећена јасеновачким жртвама кроз радове монахиње Марије Антић из сестринства манастира Рођења Св. Јована Крститеља, код места Јасеновац, у Епархији пакрачко-славонској.

Друга прича је изложба „Иво Андрић - човек изнад времена" у Љубљани, под покровитељством Амбасаде Србије у Словенији, а у оквиру Фестивала Иво Андрић, којим се у Словенији обележава 130 година од рођења великог српског писца.

У другом делу емисије гошћа је књижевница из Цириха, председница Удружења писаца „Златно перо" у Швајцарској, пореклом Кордунашица, Милка Кајганић, ауторка више од четрнаест књига, од којих су осам романи, чији је основни мотив њен родни крај, пре свега страдање Крајишника у последњем рату из деведесетих на подручју бивше Југославије. О голготи крајишких Срба говори и њен најновији роман „Љубав према слободи", управо ових дана представљен београдској читалачкој јавности.

Уредници емисије Нада Вукелић и Мирослав Карлица

Редитељка Ерна Глигоријевић

четвртак, 18. јул 2024.
33° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару