Читај ми!

Изложба „Иво Андрић - човек изнад времена" у Љубљани

"Од свог порекла и детињства, не може се лако побећи", говорио је Иво Андрић. Ове године обележавамо 130 година од рођења нашег нобеловца, а поводом тога, у већем делу региона приређене су бројне манифестације у знак сећања на великана светске књижевности, јединственог познаваоца прилика, догађаја и карактера наших простора.

Амбасадорка Републике Србије у Словенији Зорана Влатковић отворила је изложбу „Иво Андрић - човек изнад времена" у Љубљани, у оквиру фестивала Иво Андрић, којим се у Словенији обележава 130 година од рођења великог српског писца.

На изложби, коју организује Амбасада Републике Србије у Љубљани, приказани су лични предмети Иве Андрића из колекције Музеја града Београда и реконструисана читава радна соба нашег нобеловца.

Јелена Медаковић, директорка Музеја града Београда, истакла је да је Андрић не само српски писац и нобеловац, већ и универзално лице за читав простор некадашње Југославије.

"Велико задовољство за Музеј града Београда је да један део Андрићевих личних предмета, може да представи многобројној публици у Љубљани. Велика част је да се 130 година од рођења Иве Андрића обележава на овај начин у Словенији, захваљујући Амбасади Републике Србије, госпођи амбасадорки Влатковић, конзулу Гаталици, ми смо у прилици да реконструисану радну собу у којој је наш великан и једини нобеловац стварао, писао и креирао, донесемо публици у Љубљану, у нади да ће атмосферу и енергију коју осетимо у реконструисаној соби, пожелети да виде и уживо у простору Музеја града на Андрићевом венцу где их ми очекујемо", рекла је  Јелена Медаковић, директорка Музеја града Београда.

Управник Народне библиотеке Србије Владимир Пиштало надахнуто је говорио о људским особинама великог писца и о значају Андрићевог дела за све генерације српских писаца које су дошле после њега.

Свечаном отварању присуствовали су управник Библиотеке САНУ Миро Вуксановић, словеначка глумица Милена Зупанчич, представници српских друштава Словеније, Црквене општине Љубљана, словеначког јавног живота и медија и дипломатског кора.

У оквиру обележавања истог јубилеја у градској кући у Љубљани дан пре отварања изложбе организован је књижевни сусрет на коме су појединости из живота нашег нобеловца износили публици писци Александар Гаталица и Владимир Пиштало, да би на крају било органозовано и вече добитника Андрићеве награде у амфитеатру Форума словенских култура.

четвртак, 18. јул 2024.
32° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару