Читај ми!

Елис Освалт о Тесли као инспирацији

Њујорчанин Елис Освалт написао је књигу о Николи Тесли. "Теслине речи" - његова је прва књига, коју је промовисао у Београду ових дана.

"Волим да читам књиге о науци и историји. Тако ми је у руке дошла и аутобиографија Николе Тесле "Моји изуми", која је издата 1919. године. Чак и за људе са енглеског говорног подручја, ова књига се тешко чита. Текст је густо написан. Нашао сам неке доказе и у Музеју Никле Тесле да је вероватно написано у журби, а моја лична предпоставка је да је Тесла унајмио неког ко ће писати за њега.

Теме ове књиге немају уредан ток, текст књиге не личи на друге које је Тесла потписао, јер он је био изузетно добар писац, и говорио је течно енглески.

Али, нашао сам у тој аутобиографији ствари о којима се никада није говорило. Последњи човек који је о томе јавно говорио преминуо је 1943. године и његово име је Никола Тесла.

То ме је инспирисало да напишем књигу

Често се говори да је Тесла могао да створи слику у сво уму, тродимензионалну слику у свом уму, коју је могао да види веома јасно. То се испоставило као истина.

Оно што ја покушавам да покажем у својој драми користећи цитате које је Тесла лично написао је да је у неким тренуцима живота имао халуцинације.

Некада ми људи замерају што ово кажем, али нисам измислио, већ је сам Тесла користио ову реч. Говорио је енглеску реч, халуцинација.

Ово је цитат који ме је инсписисао:

И онда би неминовно у немирној ноћи нека живописна слика продрла у мој ум, и ту би опсатајала упркос сваком мом труду да је одатле протерам. Некада би чак остала непокретна у простору, иако би покушао да својом руком продрем у њу.

Ово је цитат Николе Тесле из фебруара 1919. године. Поред овог цитата, могу да поменем још један, који припада истој категорији који описује како је Теслин мозак функционисао.

Другачије од типичног, парафразираћу: каже, када затворим очи видим мешавину боја и облика који се непрекидно покрећу и мењају облике у обрасцу који се понавља

Он ово изговара у садашњем времену. Многи људи кажу да су се њему ове визије указивале када је био дете, али када је написао цитат имао је 62 године и изговарао га је у садашњем времену.

Желим да људи схвате да могу да уче од Тесле, без обзира на то ког су узраста. Сви можемо да учимо на основу начина на који је Тесла размишљао, како да буде продуктиван и како да помогне човечанству. Он је био свестан тога и да се успех постиже константним радом. Био је фокусиран на свој рад целог дана, чак је и за један часопис изјавио да му размишљање доноси несаницу. Да није имао такву одлучност и оптимизам ми данас не бисмо имали величанствене изуме", каже Елис за РТС.

четвртак, 18. јул 2024.
34° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару