Читај ми!

Славенски - композитор који дели судбину српског народа

Музички филм "Славенски", повремено мелодрама, са комичним сегментима, сабира два рата, неколико бомбардовања Београда у различитим приликама, једну школску буну и једну праву револуцију у причи о уметнику значајном за читав простор некада заједничке земље. Јосипа Славенског глуми Синиша Убовић.

Филм је окупио велики број познатих глумаца, али и натуршчика. Главну улогу, славног композитора, тумачи глумац Синиша Убовић, који нам је говорио о филму, лику који тумачи, као и атмосфери, која је владала током снимања.

"Било је то занимљиво за мене, да ме је Илија Гајица позвао за баш ту улогу, јер играти историјску личност која је обележила читаву музичку епоху, не само Србије, већ и простора бивше Југославије, јесте и велика част и одговорност, а ли и велики изазов, јер увек је питање колико ћете успети да дочарате тај лик и да одговорите на тај позив. То је филм који на један врло занимљив, често комичан, жанровски различит начин је приказао живот Славенског, од детињства па све кроз оно шта се дешавало кроз ратове, бомбардовања, и све шта је било у тој историјској причи нашег народа", каже Убовић.

О Јосипу Славенском, Убовић надахнуто говори.

"Оно што је најкарактеристичније за њега јесте та чињеница колико је волео ове просторе и колико је био везан за њих, колико није дао ове просторе и колико му је било важно то јединство ових простора. Мислим да је то можда и порука за све нас данас када живимо у времену када се разједињујемо, стално у неким превирањима, сукобима...лепо је присетити се да постоје људи којима је испред свега нека узвишенија идеја, где ми је инспирација управо то јединство народа, не само ових наших простора, који су, знамо, и разједињени, али када се ситимо постојања таквих људи, ми схватамо колико је важно да будемо окренути једни другима, да једни друге подржавамо и да тада израстају најбоља дела", каже Убовић.

О награди коју је филм добио и свом односу према наградама и фестивалима, глумац каже:

"Лепо је када неко да признање за нешто што сте урадили. Мислим да највећа заслуга иде редитељу Илији Гајици, зато што је он, у ствари, урадио нешто фантастично. Oво је пројекат који је део Школске редакције. Али, прва идеја, када је почело да се прича о томе да се посвети пажња управо тим најистакнутијим личностима из сфере наше културе и историје, и то је требало да буде документарна форма приказа, али је он својом луцидношћу и креативношћу дошао на идеју да то подигне на један виши ниво и да све те приче, подржавајући документарну форму преточи у оно што би било играно", каже глумац.

О колегама глумцима са којима игра, као и натуршчицима који играју у филму, Синиша Убовић каже:

"Мислим да до сада нисам имао прилику да са људима који нису професионалци радим, али овде је то било лепо искуство. Зато што су то били посвећеници који су, некако чекали тај свој тренутак да ураде нешто, и они доносе дозу фантастичне аутентичности. Чак и када направе неку грешку, то има неки нови шарм који подстиче глумца да на другачији начин одради неку своју етиду у том тренутку. То је било лепо и пријатно искуство, било је дивно искуство радити са мојом дивном колегиницом Биљом Ђуровић која ми је играла супругу, био је зу Бода Нинковић, Бане Зеремски, а можда је највећи куриозитет овог рада управо та чињеница да смо могли да радимо са Властом Велисављевићем, што је био посебан тренутак...то је једна од последњих његових улога...Јосип Славенски се враћа у свој родни крај и препознаје га човек који га зна још од кад је био дете, и тај тренутак, када су се срели, је био толико дирљив...шта је Власта донео у ту сцену и како нас је покренуо, свима су пуне очи суза биле и та сцена је добила такву једну тензију и набој и мислим да само такви великани могу да је унесу", каже Убовић.

На неизбежно питање на чему сада ради, и у којим серијама и представама га можемо гледати, Убовић најављује представу Берачи снова у Звездара театру, премијеру представе Балон у Култ театру, серију Јунаци нашег доба која се емитује на РТС-у, као и излазак своје нове књиге.

среда, 17. јул 2024.
33° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару