Читај ми!

Кад заигра "Око соколово"

Чикашки фолклорни ансамбл "Око соколово" има посебан значај за све наше људе који живе у том граду. Недавно је одржан концерт којим су обележили петогодишњицу од оснивања.

Прослава 5 година рада ансамбла Око соколово из Чикага, под управом кореографа Милана Андријанића, одржана је у свечаној сали тамошњег саборног храма.

Око соколово има специјалну улогу у српској заједници у Чикагу, а и у целој Америци. Наиме, постоји обичај да када ђаци заврше средњу школу и крену на универзитете, они престану да играју, иако су тада, често, најбољи у фолклору.

Око соколово пружа могућност студентима и другима да играју, и да то чине што професионалније, када је реч о квалитету наступа најбоља потврда тога да се идеја допада свима је што број чланова расте из године у годину.

"Дефинитивно је проблем једна проба недељно, и ми покушавамо да то променимо. Сви су јако заузети, поготово млади људи које ухвати та машинерија и они једноставно немају времена за све. Имају пуно интересовања, а имају јер су веома талентовани за све", каже Андријанић.

"Ми смо вечерас уживали у овом дивном, величанственом програму који је организовала наша фолклорна група Око соколово под управом Милана Андријанића. Мислим да је тешко наћи добре и праве речи да се опише његова улога у српској заједници овде, у Чикагу, и шире, а посебно при нашем саборном храму Васрсења Христовог. Он, не само да води фолклорне групе основног и средњошколског узраста, већ је организовао и групе старије деце", каже отац Добривоје Милуновић.

"Можемо да причамо српски, а многи не добију прилику да га причају овде, у Америци. Блиски смо српској култури, а једемо и српску храну", каже Радован Тадић.

Догађају је присуствовао режисер и глумац Игор Обрадовић из српског позоришта Чикаго, који је у име ове културне установе уручио признање нашем репортеру у знак захвалности за вишегодишњи рад на промоцији Српског позоришта Чикаго. Припремају и нову премијеру за 25. март.

"Реч је о представи Бановић Страхиња у реализацији Милана Андријанића. Сарађујемо са друштвом Око соколово, које је вечерас имало концерт, тако да ће бити једно велико изненађење, а спремамо и једну представу за октобар месец", каже Обрадовић.

Милан Андријанић каже да и током пролећа и лета имају позиве за неке фестивале и да ће их бити још више ове јесени и да се надају да ће се ствари вратити на нормалу.

среда, 17. јул 2024.
31° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару