Читај ми!

Српска висока мода траје 700 година

У Конаку кнегиње Љубице одржана је модна ревија српске народне ношње. Ову ревију видела је и публика у Паризу. Нови позив стигао је и за ову годину, па је припрема нове колекције у току.

Модну ревију традиционалних српских ношњи припремило је Удружење жена Јефимија из Велике Хоче.

Њих тридесетак, вредним и марљивим радом, чува од заборава старе занате и технике израде одеће, као што су ткање, пустовање вуне и златовез, који потиче још из доба Немањића.

"У записима који датирају још од 12. века можемо да видимо да су наши кнежеви, краљеви, носили одежде са златовезима и да је то био центар неке наше српске културе. Након тога, под Османлијама, има одређених правила како Срби треба да се одевају, међутим то се мења. Зато смо вечерас у Конаку кнегиње Љубице. Султан је 1831. године Хатишерифом донео одлуку да Срби могу у свом одевању да носе црвену и златну, као и зелену и поново је почела да се прави. Кнегиња је инсистирала на томе да се вратимо нашој српској националној ношњи", каже модна креаторка Милва Игњатовић Дуган.

На позив наше Амбасаде и Савеза Срба из Француске, одевни предмети инспирисани српском традицијом, пре две године представљени су публици у Паризу, у оквиру манифестације Дани српске културе и Fashion Week.

И ове године Парижани очекују да виде моделе из Србије, па се израда нове колекције приводи крају.

"Позвани смо на 4 дана, а Французи су нас задржали 4 месеца уз диван коментар да је српска мода - висока мода свих 700 година. Добили смо позив након тога да се поново представимо на Paris Fashion Week-у. Ми смо заједничким снагама радили заједничку колекцију коју ће наши посетиоци моћи и да виде", каже Милва Дуган.

Модна ревија употпуњена је и изложбом народних ношњи старих два века из приватних колекција, али и свечаних костима, какви су, нпр. током својих дипломатских мисија носили Јован Дучић и Иво Андрић.

Подршку женама из Велике Хоче пружила је и овог пута Интернационална полицијска асоцијација (ИПА).

"У склопу својих многобројних активности ИПА Србија посебну пажњу поклања промоцији историје, културе и традиције своје државе и свог народа. Ово је седма година за редом, где ми у земљи и иностранству, где гостујемо, имамо прилику да презентујемо српску историју и традицију. Ово је један наш пројекат под називом Очување српског националног идентитета", каже академик Небојша Пантелић, председник НС ИПА Србије.

Дух старих времена из доба Немањића, цара Душана и Милоша Обреновића, осим манекена, дочарали су и бројни уметници, гуслари, песници и певачи.

четвртак, 18. јул 2024.
30° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару