Читај ми!

Млади лидер спреман за бројна искушења на пољу науке

Представљамо нашег научника са два доктората у области биотехнологије и фармације. Представљао је Србију на Самиту најбољих младих лидера из целог света који је одржан у Немачкој. Тренутно ради у Словенији, води светске пројекте о развоју нових лекова. Без обзира на све обавезе, често долази у Србију и своја знања преноси студентима и предузетницима.

У породичном дому у Лесковцу, дочекује нас са осмехом и показује успомене из студентских дана, када је хонорарно радио као туристички водич.

Јанко говори седам језика и обишао је доста земаља. Најлепше утиске понео је из темпераментне Шпаније и величанствене Русије. Упознавање различитих култура Јанку је прави ужитак.

Још веће задовољство и изазов је наука. Када је пре 8 година закорачио у свет биомедицине и нових технологија, почела су да стужу и признања за постигнуте резултате. Докторирао је биотехнологију у Словенији, где тренутно живи и ради. У светском је тиму стручњака који уз помоћ савремених технологија развијају специфичне, комплексне лекове за многе болести.

"Већ сада, на подручју нових лекова, поред протеинских лекова који су веома ефективни, и веома перспективних, имамо и генетских терапија, причамо и о дигиталним фармацеутицима...на неки начин се радујем будућности коју наука носи са собом, која је последица наше комуникације, наше жеље да стварамо терапије које нас лече и продужавају наш живот", каже Јанко Игњатовић, биотехнолог и фармацеут.

У свету где се све брзо мења, стална надградња знања је насушна потреба, каже 32-годишњи научник из Лесковца, који ће наредне године докторирати и у Београду, где је завршио фармацију.

Стекао је и мастер диплому из области бизниса на Економском факултету.

"Уколико желимо да створимо нешто што је велико, што мења животе, није довољно само теоретско знање, потребно је ставити га у праксу...разумети га кроз сочива бизниса, погледати га у светлости ИТ-ја...на крају крајева, ми генеришемо податке које морамо да разумемо и мислим да та свеобухватност свих знања нам омогућава да стварно будемо прави иноватори у данашњем друштву", каже млади научник.

Светски самит младих лидера који је ове године одржан у Немачкој, прилика је за повезивање и размену искустава и знања стручњака из разних области.

Пројекти одрживог развоја и Јанкова научна достигнућа на пољу иновативних терапија били су препорука да се нађу у друштву 700 најуспешнијих.

"То је један доказ да сав мој лични успех на подручју академије и све пројекте које сам спровео у дело и који су допренели нашем друштву су били препознати и омогућили су ми да представљам нашу земљу на овом престижном Самиту младих лидера у Немачкој. Сви ти пројекти и сва та перспектива у бизнису и економији, у будућности се креће ка систему, односно једном стандарду трајности и одрживости. На самом Самиту ми смо имали прилику да будемо едуковани о начелима трајности УН, које све велике земље и економије већ сада прате. Ја сам поносан да је и Србија део тога", каже Јанко.

Из многих земаља стижу понуде за посао, где год радио Србија, престоница и родни град су му увек у срцу и мислима и зато се са радошћу овде увек враћа.

"Ми млади људи имамо довољно знања и информација да одмах предузмемо акцију како би овај свет оставили у бољем стању него што је био раније. Управо се и ја тако трудим. Географска дистанца у данашње време, када смо повезани дигиталном технологијом, више не постоји. Дакле, сва та знања која стичемо и искуства по читавом свету, ја сам увек у стању да то вратим у Србију. И зато сам увек и ангажован у пројектима, као што је сада за Научно-технолошки парк у Београду, где своје знање преносим као ментор младим бизнис компанијама и на тај начин ширимо ту додатну позитивну енергију, и да поред знања, предузмемо акцију да сви будемо успешни предузетници и успешни индивидуалци у нашем друштву који доприносе нашој земљи", каже научник.

Јанкова знања и искуства драгоцена су и студентима у Србији али и у Европи. Увелико се припрема за велики међународни скуп о дигиталној технологији и вештачкој интелигенцији и фармацеутској индустрији.

петак, 27. септембар 2024.
27° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи