Читај ми!

Тихомир Вујичић - сакупљач драгоценог музичког блага

Тихомир Вујичић је био један од најзначајних сакупљача српског и јужнословенског народног музичког блага на територији Мађарске и шире. Аутор је бројних музичких дела, музике за 15 мађарских играних филмова и један од верних настављача дела Беле Бартока.

Прво издање Тихомира Вујичића Музичка традиција Јужних Словена у Мађарској, која за српску и мађарску музикологију представља грађу трајне вредности, у новом проширеном облику сакупљени материјал презентује на свеобухватан начин, драгоцен за музичке истраживаче и саме извођаче.

"За нас који Тихомирово име носимо већ 46 година увек је било важно да из збирке коју је оставио за собом, у животу одржимо што више мелодија које је заветовао нама и свим наредним генерацијама. Сам, а и у друштву се увек радо сећам нашег последњег сусрета. Било је то на српској слави у Калазу.

Када смо га питали за гајде одушевљено је причао како ће му ускоро бити објављена књига о јужнословенском музичком наслеђу у Мађарској, у којој ће бити много мелодија за гајде и других песама. Рекао је да путује у Дамаск, али када се врати, тада ћемо се чути. Чекали смо га као спаситеља, али је, нажалост, стигла само вест о Тихомировој смрти", каже Габор Ередич, вођа Ансамбла Вујичић.

О значају сакупљачког рада Тихомира Вујичића, више од деценије након његове смрти, говори и податак, да су се на обради и презентацији грађе у капиталном тројезичном издању, на једном месту окупили врхунски познаваоци његовог дела и водеће музичке институције Мађарске и Србије.

"Један од циљева да се објави ова збирка изнова била је та да се на три језика обезбеде стручни коментари уводне студије и да се на тај начин обезбеде присуство Тихомира Вујичића и његовог етномузиколошког рада у широј стручној јавности, како у матичној земљи тако и у свету. Савремена музикологија како све то види било је важно, а трећи аспект је био музичко-педагошки који је представљао и подржавао пре свега Габор Ередич и Ансамбл Вујичић, који су у највећој мери у те сврхе користили ту збирку.

Значи, требало ју је обновити да би што шири круг људи могао да користи ову књигу и у настави музике, како на факултетском нивоу, тако и на средњем нивоу и у том погледу ће бити важно да ова збирка треба да се допуни и тај посао је већ при крају, са једним онлајн дигиталним прилогом, односно вебсајтом, где се налази и звучни запис и копије докумената, што ће посебно бити интересантно за сладокусце у овој области", каже Пера Ластић.

среда, 17. јул 2024.
31° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару