Читај ми!

Обнова српских школа у Мађарској

Висока делегација мађарске Владе, коју је предводио државни секретар Миклош Шолтес, посетила је српске школе у Сегедину, Десци и Батањи. Влада Мађарске издваја значајна средства за њихову обнову. Чланови делегације су се том приликом упознали са актуелним реконструкционим радовима и начином функционисања српских образовних установа у овим местима.

Делегација Мађарске Владе коју је предводио државни секретар Миклош Шолтез у друштву Љубомира Алексова, српског представника у мађарском парламенту, Вера Пејић Сутор, председница Самоуправе Срба у Мађарској, др Јованке Ластић, директорке Српске школе Никола тесла у Будимпешти обилазак је започела посетом зграде будуће Српске школе на Тргу Калвин у Сегедину.

Присутни су се упознали са грађевинским плановима обнове здања у којем ће се већ од следеће школске године одвијати настава на српском језику за основношколце. Улагање Владе Мађарске у изградњу и обнову српских школа трају десетак година, а укупна вредност се процењује на око пет милијарди форинти.

Високи званичници су обишли и садашњу зграду српске основне школе и обданишта где се такође обављају радови на обнови како би се створили услови да се у догледно време овде оснује српска гимназија.

"Прошло је око 70 година од национализације вероисповедних школа, када је подржављено више од 50 српских школа. Тако је образовање на српском језику постепено угашено, изузев у пет насеља, где је очувана двојезична или настава на српском језику. У свих пет места смо сада сведоци великог подухвата изградње школа. Без великог претеривања, могао бих да кажем да је то у животу српске заједнице од истог значаја као и програм изградње школа за време Куна Клеберсберга. Тамо где се данас у Мађарској одвија настава на српском језику, институције се проширују, обнављају или настају нове, као у Сегедину", каже Љубомир Алексов, српски представник у мађарском Парламенту.

субота, 28. септембар 2024.
22° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи