Читај ми!

Ђурић: Право је време да се односи наших земаља унапреде

Навршило се 140 година дипломатских односа Сједињених Америчких Држава и Србије. Кључ тих односа данас и у будућности лежи у враћању међусобног поверења и уважавања. Са амбасадором Србије у Вашингтону, Марком Ђурићем, ових дана разговарао је Александар Жигић.

Мало је држава могу да се похвале да имају односе два века уназад и да су засновани на напору више генерација, у два светска рата смо били на истој страни. Имали смо јако тежак период током деведесетих година, али смтарамо да је сада дошло време, а зато сам и лично са породицом "потегао" довде, са 3 мале ћерке и женом, и сматрамо да је за Србију стратешки важно да те односе унапредимо и подигнемо на ниво који дугујемо будућности који за Србију желимо.

Уверен сам у то да постоји добра основа да и на врху имамо однос на нивоу који многи не очекују и не треба да улазимо у унутрашња кретања америчке партијске политике. Наша одговорност је да однос са Америком градимо без обзира на то која партија се налази на власти у било којој у наше две земље.

Чули смо идеје да се отвори још један Конзулат у САД као и представништво на Западној обали САД, да се појачају контакти са Силицијумском долином?

За 18 месеци најдаље очекује нас отварање нове амбасаде овде у Вашингтону, односно реконструкција некадашњег објекта где се налазила резиденција СФРЈ. Осим тога, за ову годину планирамо отварање Српске куће на Западној обали, односно нека врста трговинског представништва. Влада Србије је донела одлуку да након три деценије одсуства, нашу дипломатску конзуларну мрежу у сарадњи са Привредном комором Србије почне да увршћује и трговинска представништва.

Да ли је то порука српској дијаспори у Америци да свако на свом малом плану буде промотер Србије?

Ове године обележавамо 140 година односа. То је диван лајт мотив, дивна прича са којом можемо да приђемо било коме овде. Многе наше цркве у САД ће ове године обележити 100 година од свог оснивања. Нема никаквог разлога да пропустимо прилику да нашем градоначелнику, конгресмену, сенатору, представнику федералне владе из нашег краја, не скренемо пажњу на чињеницу да у њиховом Дистрикту, у њиховој зони одговорности и близини, постоји српска заједница, да постоје Срби Американци који су градили ову земљу, да постоје Американци српског порекла који желе да Америка и Србија успеју заједно. Желим и то нашим људима поштено да кажем да ћу ја уложити у наредним годинама максималан напор да радим са америчким политичарима, привредницима, људима из тинк тенкова, света културе и других домена, да ће мој фокус бити на Американцима. Наравно бавићу се и дијаспором, у Амбасади већ имамо тим који је у процесу формирања и који се бави ексклузивно сарадњом са дијаспором. Ускоро стижу и нови генерални конзули Србије, тако да мислим да тако ојачани, са српским организацијама које дају немерљиви допринос очувању српске заједнице и српског идентитета овде, заједнички можемо много тога да урадимо.

Мало је држава које могу да се похвале да имају односе који иду два века уназад и који су засновани на напору више генерација. У два светска рата били смо на истој страни

субота, 28. септембар 2024.
23° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи