Читај ми!

Сањам о бројним наступима и путовањима

Пијаниста Лео Борисављевић данас живи у Немачкој а у Србији је недавно, упркос пандемији, одржао концерт у Београду.

После основних и мастер студија у Београду, ти си отишао у Аугзбург на музичко усавршавање...

"Оно што је врло инетересантно, то је начин на који се класична музика посматра. То је део њихове традиције, и то се осећа на сваком кораку. Аугзбург је родни град Моцартовог оца, између осталог", подсећа Лео.

Шта ти у професионалном, па и у социјалном смислу, донео боравак у Немачкој?

"Што се социјалног дела тиче, имам прилику да се сусрећем са људима из целог света, тамо је више странаца него код нас...код нас их има преко лета, а тамо има доста странаца који су дошли да студирају или раде...има људи разних националности који су тамо рођени, и којима је немачки матерњи језик, одрасли су тамо, а потичу из неке друге културе и другог дела света и то ми се јако допада и веома је интересантно. А што се тиче професије, то је све повезано, јер смо упућени на друге људе и то је неопходно у нашој професији."

Прочитала сам у твојој биографији да си одржао низ концерата у различитим дворанама и различитим државама, једном речју твоја биогафија показује једног амбициозног, талентованог и вредног уметника...па ако можеш да нам објасниш шта је то пијанистички сан, о каквој каријери пијаниста сања?

"Оно што је суштина наше професије су јавни наступи пред публиком и то је негде наш циљ...што више наступа и концерата, као и путовања, што је мени лепо искуство: путовати и држати концерте. То није лако, али је јако лепо."

Ми се налазимо у галерији Артгет где држиш пробу пред концерт...зашто баш овде желиш да одржиш концерт?

"За концерт у Београду одабрао сам дела Скарлатија, Бетовена, Шуберта и Шопена. Желео сам да у програму буде више епоха, да се осети та разлика у епохама и композиторима, а уједно мислим да сва та дела иду лепо као целина", каже Лео Борисављевић за РТС.

петак, 27. септембар 2024.
23° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи