Читај ми!

Ранка Рашић, градоначелница аустралијског града Бримбанка

Ранка Рашић, Српкиња из Аустралије, недавно је победила на локалним изборима и постала градоначелник Бримбанка.

Српска заједница у читавој Аустралији може ових дана да буде поносна на чињеницу да је изабрана прва градоначелница српског порекла у неком од аустралијских градова.

Бримбанк Сити је општина на северозападу Мелбурна која има око 109 000 становника. Разговарамо са Ранком Рашић која је изабрана за градоначелницу овог града.

 Честитамо на избору. Ви сте прва градоначелница српског порекла изабрана у неком од аустралијских градова. Који су били Ваши главни мотиви да се укључите у политику?

"Јако ми је драго што сам изабрана за градоначелницу Бримбанка, то је први пут да се десило, и у целој Аустралији. Мотивисало ме то што нема довољно жена у политици. Међутим, ове године смо имали први пут преко 40 посто жена које су изабране и ушле у веће у Викторији", каже Ранка Рашић.

 Због пандемије и локдауна предизборна кампања је била потпуно другачија, гласало се поштом. На које сте тешкоће најчешће наилазили током кампање?

"Било је компликовано, јер се кампања обављала углавном преко платформи, све је било везано за фејсбук и онлајн платформе. Било је тешко да се дође до људи, да им се каже шта ја желим да урадим за заједницу и иза чега ја стојим. Било је све затворено, тако да нисмо могли да делимо летке, нисмо могли да обавестимо људе...некад се куцало на врата и објашњавало људима о чему се ради, иза чега стојиш, како желиш да допринесеш заједници...тако да је то све то било немогуће, али ево успели смо...Имала сам преко 6 и по хиљада гласова, што је највише икада у овој општини.

Сматрам да је велика одговорност, а ја ћу се борити за оно што сам и обећавала у кампањи, тако да мислим да ће то бити сјајна година. Мени је српска заједница једнако битна као и остале заједнице, мене је цели Бримбанк бирао, тако да не смем бити пристрасна."

 Идете ли често у Србију? 

"У Србију идем са породицом, одрасла сам у Сомбору, завршила сам ту средњу школу, обожавам тај град, имам пуно пријатеља тамо...А волим и Београд, у њему сам провела две године, од 2007. до 2009, тако да је и он једнако значајан за мене и посебан. Моји родитељи су живели у Вранићу, као пензионери су се преселили у Београд, тј. у Вранић и тамо су живели и тамо су сахрањени, тако да су Београд и Сомбор два града за које сам везана", каже Ранка рашић.

петак, 27. септембар 2024.
30° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи