Читај ми!

Награда "Дијалогос" за 2019. годину Александри Миловановић

Награда "Дијалогос" за најбољу књигу у региону у области истраживања културе и медија у 2019. години припала је професорки докторки Александри Миловановић за књигу "Ка новим медијима: Трансмедијални наративи између филма и телевизије", једногласно је одлучио трочлани жири састављен од представника из Хрватске, Босне и Хецеговине и Србије.

Награду Дијалогос је 2013. године установио међународни часопис Медијски дијалози из Подгорице, у циљу промовисања научних и истраживачких радова из области медија у шест бивших југословенских република.

"Сам наслов књиге Ка новим медијима трансмедијални наратив између филма и телевизије је у ствари једна парафраза за Маљевичеве мисли да је уметност увек корак ка будућности. Тако и доживљавам ову награду, да је то један почетак неких нових истраживања", каже професорка Миловановић.

Ауторка се у књизи бави феноменом ширења медијских садржаја по платформама и друштвеним мрежама, са посебним освртом на млађе генерације и њихов приступ дигиталним технологијама.

"Они све гледају на једном екрану, било да је телефон или таблет. Дакле, на једном екрану уче, забављају, доживљавају свет и они просто не праве разлику онако како смо ми правили-у биоскоп се иде да гледате филм, нателевизији се гледа тв серија, итд", каже професорка.

Радећи као телевизијски и филмски монтажер, истраживач у области медија и предавач на Катедри за теорију и историју филма на ФДУ, професорка Александра Миловановић, има прилику да пренесе студентима своја искуства, али да истовремено прати и њихова интересовања.

"Они су веома заинтересовани за све што се у новим медијима дешава. Ми их зовемо "нови медији", али чешће мислимо на дигиталне медије... Колико се у томе сналазе, мање је релевантно у односу на њихову жељу да добију неке нове алате и стратегије, у смислу како да они створе нешто ново и занимљиво. Ту негде проналазим везу да често тражећи иновативне форме они подстичу развој нових технологија, као и када сазнају нешто о новим медијима и технологијама инспиришу се да праве нове форме и то је највећа драгоценост трансмедијалног утицаја", каже Александра Миловановић.

Издавачи књиге Ка новим медијима, трансцедентални наративи између филма и телевизије су Факултет драмских уметности у Београду и Филмски центар Србије.

петак, 27. септембар 2024.
30° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи