Читај ми!

Ајдачић: Орден и част и обавеза

Да награда стигне у праве руке, уз стручни жири, труди се редитељ Живорад Жика Ајдачић. Њега смо срели у Народном позоришту у Београду, на чијој су сцени заблистали многи добитници награда из земље и иностранства. Повод за разговор био је Орден Светог деспота Стефана Лазаревића који је у београдској Патријаршији добио од недавно благопочившег патријарха српског Иринеја.

Свети Архијерејски Синод у својој одлуци наводи да додељује Живораду Ајдачићу, режисеру и књижевнику из Београда, високо одликовање Српске православне цркве, Орден Светог деспота Стефана Лазаревића, у знак признања за режирање многобројних Светосавских академија у Сава Центру као и других манифестација Српске православне цркве чиме је дао велики допринос промовисању духовних и културних вредности српског народа.

Орден Светог деспота Стефана Лазаревића један је од укупно девет ордена СПЦ и додељује се људима из културе, писцима, песницима, људима који су се истакли у превођењу неких значајних дела или за ауторство дела које су сами написали, као и установама културе.

ЖИВОРАД, ЖИКА АЈДАЧИЋ је рођен 4. фебруара 1946. у селу Лиси у Драгачеву. Школовао се у родном месту, Чачку и Београду. Од 1967. почиње професионалну каријеру као самостални уметник, а 1983. стиче статус истакнутог уметника, редитеља, сценаристе и драмског писца. За свој рад, добитник је бројних значајних признања, многих захвалница и повеља.

Цео разговор са Живорадом Ајдачићем погледајте у видео прилогу.

петак, 27. септембар 2024.
28° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи