Читај ми!

Пут свиле као инспирација

Љиљана Павловић Дир, наша уметница родом из Тополе, већ више од три деценије живи и ради у Паризу. У својој богатој каријери имала је преко 60 самосталних и око 200 групних изложби у Европи и Америци, а у последње време све више излаже и у Кини.

Захваљујући радовима инспирисаним кинеском културом и традицијом, пре 14 година стигао је званични позив да учествује на првој изложби Пут свиле у кинеском Сијану.

"Ја сам већ имала неколико изложби у Француској и Немачкој о Путу свиле, а такође сам и публиковала књигу Марко Поло на Путу свиле. Из кинеског представништва у Паризу су видели ту књигу и били су веома импресионирани што говорим о њиховој историји и везама између Европе, Азије и Кине", каже Љиљана Павловић Дир.

У Сијану, почетној тачки Пута свиле, осим предавања, имала је и своју самосталну изложбу.

"Имала сам 11 слика великог формата, а једну су хтели да имају и у свом музеју, ону која представља баш Пут свиле", каже уметница.

Кину је посетила још неколико пута, у више градова држала је предавања и учествовала на групним изложбама, а у Гијангу је за свој рад награђена Златном плакетом.

Крајем прошле године уследио је и позив да учествује на Форуму културе у Шангају.

"Тамо сам говорила о том старом Путу свиле, то је моја специјалност. Осим извесног броја изложених слика, такође на огромном платну пред публиком и учесницима пројектовани су моји радови", каже Љиљана.

Предавање о Путу свиле Љиљана би требало да одржи и на Филолошком факултету када попусте мере уведене због коронавируса. Жеља јој је и да после бројних светских метропола, њени радови пронађу пут и до музеја у Србији. До тада, наша уметница са светском каријером, неколико пута долази у родну Тополу, где обнавља и одржава породично имање.

петак, 27. септембар 2024.
23° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи