Посета Београду прија и у време короне
Шуману Басуроју, професору на Универзитету у Сан Антонију, у Тексасу, пандемија коронавируса, на неки начин помогла је да део лета проведе у нашем главном граду.
У времену изузетно пооштрених услова путовања, изненађење је у свом граду срести човека са далеких меридијана. Живот, међутим, има свој сценарио, па људи и у времену рестрикција, пронађу начина да промене своје место боравка и нађу себи, бар привремено, себи кутак под сунцем.
Тако смо и ми, у августу ове године, на београдском Калемегдану, упознали професора Шумана Басуроја, шефа Катедре за маркетинг са Универзитета Сан Антонио у Тексасу, и предавача на многим светским универзитетима.
На питање како се нашао у Београду, у доба короне, професор каже:
"Пандемија је затворила универзитете, бизнисе и друге установе. С обзиром на то да предајем на универзитету, а он је затворен средином марта, остао сам заробљен у свом стану у Сан Антонију. Напољу је бивало све топлије, био сам усамљен и било ми је досадно. После вишемесечне изолације, као и свуда у свету, када су ресторани и трговине били затворени, помислио сам како не би било лоше отпутовати негде. Није било баш једноставно, а Србија је једна од ретких земаља која није имала ограничења за улазак америчких грађана, па сам решио да покушам. Остатак Европе је за нас био затворен, авио је у доласку био празан. Овде имам и доста пријатеља, и мислим да сам доласком избегао Ковид."
Професор Басурој, иначе Индијац, рођен у вишемилионској Калкути, Србе је упознао још у Сан Антонију и дуго је већ у контакту са српском заједницом у том граду.
"Срби су веома пријатељски настројени, изузетно су великодушни. У Сан Антонију имам једног јако доброг пријатеља, Радована, који је одрастао у Србији, а пореклом из Црне Горе и због тога је изразито висок, а бивши је кошаркаш. Сјајан је и врло духовит. Мало је старији од мене, али је изузетан пријатељ, а и одлично кува. Много пута сам био његов гост", каже професор Басурој.
У Београду је боравио више пута, и пословно и приватно, а први пут 2013. године. Много му се допада и наша кухиња, нарочито роштиљ и српска салата. Прави поређење са храном у родној Индији и каже да је индијска много зачињенија него наша.
Шуман Басурој каже да јако воли Београд, а нарочито његов географски положај, који омогућава да сте само сат, два од било које важније европске дестинације.
Коментари