Етиопски јунак и његови југословенски пријатељи

У свечаној сали Амбасаде Републике Србије у граду Адис Абеба, у Етиопији, окупили су се припадници српске заједнице заједно са амбасадором Александром Ристићем. Повод је промоција изложбе и представљање занимљивог уметничког рада једног Етиопљанина који је на интереснтан начин повезао три ратна друга, историјску личност Етиопије Абдиса Агу и његове пријатеље из Југославије.

У свечаној сали Амбасаде Србије припадници српске заједнице који живе у овој афричкој држави посетили су изложбу посвећену животу популарног етиопског јунака Абдисе Аге.

Изложба под називом Ага представља део цртежа који су истовремено и делови истоименог стрипа младог етиопског уметника Минаса Халефема.

Тема овог стрипа који има више од 140 страна говори не само о животу овог популарног етиопског јунака, већ и о његовој повезаности с борцима из некадашње Југославије, са којима се овај национални херој Етиопије бори у току Другог светског рата против италијанских фашиста.

Иначе, истоимени стрип Ага своју промоцију имао је прошле године у Амбасади Србије у Етиопији. Његово издање спонзорисала је Република Србија приликом обиласка изложбе Адис Алем Абдис Ага, кћерка Абдис Аге, за нашу телевизију истакла је, да су она и њена породица веома захвални Републици Србији и нашем амбасадору у Етиопији Александру Ристићу, на огромној помоћи да се и на овакав начин исприча прича о тројици пријатеља Абдиси, Јулију и Стефану.

Истакла је да је веома задовољна да ће се ова необична прича о пријатељству тројице људи кроз овај стрип проширити, како на народ Етиопије, тако и на грађане Србије. У народу се и даље препричава како су Абдиса и његови пријатељи џипом ушли у ослобођени Рим, притом у рукама носећи заставе Југославије и Етиопије.

У Етиопији живи 20 држављана наше земље, који се редовно окупљају, како о државним празницима наше земље, тако и о бројним културним дешавањима која ова амбасада организује.

Изложба, посвећена Абдиси Аги, део је редовне поставке слика, које се налазе у свечаном салону наше Амбасаде у Етиопији.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 27. септембар 2024.
29° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи